Sürrealist sinemanın babası olarak bilinen efsanevi yönetmenlerden Luis Buñuel’in başyapıtlarından sayılan ‘’Nazarin’’ filminin kamera arkası sergisini görmek için son tarih 27 Aralık.
Benito Pérez Galdós romanından uyarlanan ve Meksika’da yaşayan bir rahibin iç sorgulamalarını konu alan ‘’Nazarin’’, Luis Buñuel tarafından 1958’de Meksika’da çekildi. Buñuel’in en şahsi filmlerinden biri olarak tarihe geçen ‘’Nazarin’’, aynı yıl Cannes Film Festivali’nde uluslararası ödüle layık görüldü. ‘’Nazarin’’, 60 yıl sonra yeniden restore edilerek 2019 yılında bir kez daha Cannes Film Festivali’nde izleyiciyle buluştu.
Bir Başyapıtın Perde Arkası
Filmin çekimleri sırasında Latin Amerika'daki modern fotoğrafçılığın en büyük temsilcisi olan ve “Meksika’nın Gözü” olarak tanımlanan Manuel Álvarez Bravo tarafından çekilen görüntüler de bir kamera arkası sergisi olarak 2019 yılında Madrid’te sanatseverlerle buluştu. Küratörlüğünü Hector Orozco’nun üstlendiği sergi, Madrid’in ardından 9 Ekim’de ilk kez İstanbul Sinema Müzesi’nde açıldı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sinema Genel Müdürlüğü, Televisa Vakfı (Fundación Televisa), Meksika Büyükelçiliği, Film Yönetmenleri Derneği ve İstanbul Sinema Müzesi iş birliği ile gerçekleşen sergi, Manuel Álvarez Bravo tarafından çekilen orijinal negatiflerden basılan fotoğraflar, ‘’Nazarin’’’in 1958 yılında kullanılan tanıtım materyalleri, kamera arkası ses kayıtları ve videolardan oluşan 131 parça eseri içeriyor.
Manuel Álvarez Bravo ve Luis Buñuel gibi, bu iki büyük görsel şölen yaratıcısının buluşması niteliğindeki sergiye sanatseverler yoğun ilgi gösterdi. Sergi, 27 Aralık tarihine kadar Beyoğlu’ndaki İstanbul Sinema Müzesi’nde ziyaretçisiyle buluşmaya devam edecek.