Fotoğraf, sanatçının objektifinden yaşama tanıklıktır. Kanıksanmış olanın içindeki sıra dışı öğeyi bulup ortaya çıkararak, gündelik olaylar üzerinde toplumsal farkındalık yaratmaktır.
Bazen bir karenin ifade gücü, yüzlerce sayfalık bir kitaba eşittir. Bu da toplumsal değişim ve dönüşümlerin anlatımında, benim de kullandığım, belgesel fotoğraf tekniğini oldukça etkili bir seçeneğe dönüştürüyor.
Yeni dönemde İstanbul Büyükşehir Belediyesi, kadın istihdamı konusunda büyük bir devrime imza attı. Toplumun sadece erkeklerle özdeşleştirdiği otobüs şoförlüğü, zabıta, itfaiyeci, vatman gibi çalışma alanlarının tamamını kadınlara açtı. Önyargıları kırdı. Etkilerini gelecekte çok daha net göreceğimiz bir dönüşümün başlangıcını yaptı. Ben de objektifimle emek dünyasındaki bu çoraklığı yeşermesine tanıklık ettim. Bu sergiyle 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde kadınların ait oldukları bütünün içindeki kocaman yerlerinin altını çizmeye çalıştım.
1 Mayıs ruhunu yaşatmak, bunu emekçi arkadaşlarıma yaymak büyük bir onur. Biz emekçiler, yaşamı var eden elleriz. Dayanışmamızı yükselterek alın teri mücadelemizi sürdüreceğiz. Çünkü başka bir dünya mümkün ve biz onu istiyoruz.
Biyografi
Atatürk Üniversitesi Fotoğrafçılık Bölümü’nü bitiren Derya Balkan, mezuniyetinin ardından Özcan Yurdalan’dan belgesel fotoğraf üzerine atölye eğitimleri aldı. Çalışmalarıyla uluslararası AFIAP (Uluslararası Fotoğraf Sanatı Federasyonu Sanatçısı) unvanını kazandı. Birçok ulusal ve uluslararası yarışmada çeşitli derecelere layık görüldü. Fotoğraf yarışması organizatörlüğünün yanı sıra birçok kez jürilik görevinde bulundu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) bünyesindeki çalışmalarından oluşan 1 Mayıs Emekçi Sergisi, 2021 yılında, Karaköy ve Eminönü altgeçitlerinde gösterildi.
Halen İBB Yol Bakım Daire Başkanlığı Basın Yayın Şefliğini yürütmekte olan Balkan, evli ve bir çocuk annesidir.