Fotoğrafçılığın yüzyıldan biraz fazla olan tarihinde otomatik fokus özellikli lenslerin geçmişi henüz elli yıllık bile değil. Bu tarihi yolculukta, 2023'ün son çeyreğinde, Canon -balık gözü olmayan- dünyanın en geniş açılı AF zoom lensini duyurdu.
Henüz satışa çıkmamışken bana ulaşan Canon RF 10-20 mm f4L IS STM lensi Türkiye’de ilk kullanan ve dolayısıyla inceleyen fotoğrafçı olmanın heyecanı ve mutluluğu ile bu yazıyı yazıyorum.
İnceleme: Adem MELEKE
Sabit F/4 Maksimum Diyafram Açıklığı
10 mm ile 20 mm zoom aralığı bir geniş açı lens için oldukça büyük bir aralık anlamı taşır. Canon RF 10-20MM F4L IS STM, 130 dereceye kadar olan büyük görüş açısıyla tam kare fotoğraf makinesi için üretilen en geniş AF zoom lensidir ve 12mm lens ile karşılaştırıldığında kareye yüzde 16 daha fazla içerik sığdırabilmemizi sağlıyor. Bu avantajı kullanırken f/4 sabit açıklığında çalışmak gerçekten, özellikle proje çekimlerinde birbiri ile tutarlı fotoğraflar çekmek demektir.
IS Çevre Kontrolü
Geniş açı deyince akla gelen ilk problemlerden birisi çevre kontrolüdür. Elinizde hem AF hem de balık gözü olmayan, yani distorsiyonu minimum olan bir tam kare lens olunca, fotoğraf karelerinin köşelerine kadar gerçekleşen sabitleme, fotoğrafların seviyesini bir üst seviyeye çıkarmak demektir.
STM Otomatik Odaklama
Çok hızlı ve net odaklama artık RF lenslerin tamamının gerçek standardı ve üstünlüğü haline gelmiş durumda. Bu yeni lenste odaklamanın neredeyse tamamen sessiz olması video çekenler için büyük avantaj.
Arka Filtre Tutucu
Daha önceki lens serilerinde geniş açı lensler ile filtre kullanmak ön cam bombesi nedeniyle zor ve lensin boyutları nedeniyle de ekstra filtre maliyeti demekti. RF lens serilerinde ise arkadan tutturulabilen filtre sistemi ile artık tek bir filtre setini tüm lenslerle kullanmak mümkün.
Sadece 570 gram ağırlığındaki RF 10-20mm f/4 IS STM lens cam kaplı asferik elemanları ile yüksek malzeme kalitesine sahipken, üzerindeki Lens İşlev düğmesi ile kullanımınızı kişiselleştirip daha ergonomik ve hızlı olmanızı sağlıyor.
Dergimizin yayın tarihi nedeniyle çok kısa bir süre çalışabildiğim lensi keyifle kullanmaya devam edip izlenimlerimi ve örnek fotoğraflarımı çeşitli platformlarda paylaşmaya devam edeceğim.
Teknik Özellikler
Görüntü Boyutu Tam Kare
Görüş Açısı (Yatay, dikey, diyagonal) 121°55′- 84°
100°25′ - 62°
130°25′- 94°
Lens Yapısı (Eleman/Grup) 16/12
Özel Optik Donanımlar 1x SUD
3x UD
3x Gmo Asferik (UD / Asferik 1 eleman)
Diyafram Yapraklarının Sayısı 9
Minimum Diyafram Açıklığı 22
Minimum Odaklama Mesafesi (m) 0,25
Maksimum Büyütme (x) 0,12 (20 mm'de)
0,06 (10 mm'de)
Kontrol Halkası Var
Görüntü Sabitleyici OIS 5
Görüntü Sabitleyici IBIS x OIS 6
Aktüatörü STM
Kaplamalar ASC, Super Spectra, SWC
Florin Ön
Lens Kapağı 10-20
Lens Kılıfı/Torbası LP1219
Arka Kapak Lens Toz Kapağı RF
Uzatıcı Uyumluluğu Uyumlu değildir
Toz/Nem Geçirmez Var
Filtre Çapı (mm) Arkaya monte edilmiş jelatin filtre (35x20mm)
Maksimum Çap x Uzunluk (mm) 83,7x112
Ağırlık (g) 570g