Haberler

Nico Carpentier’in ‘Çatışmanın Aynası- İkonoklast Tartışmalar 2’ Fotoğraf Sergisi Enerji Müzesi’nde Açıldı

Nico Carpentier’in ‘Çatışmanın Aynası- İkonoklast Tartışmalar 2’ Fotoğraf Sergisi Enerji Müzesi’nde Açıldı

 Akademik araştırmalarını sanatsal pratikle harmanlayarak özgün eserler ortaya koyan Prof. Nico Carpentier’in ‘Çatışmanın Aynası- İkonoklast Tartışmalar 2’ sergisi santralistanbul Kampüsü Enerji Müzesi’nde düzenlenen resepsiyonla açıldı.

Kıbrıs'taki anıtları ve bu anıtların mevcut ideolojilerle nasıl kesiştiğini ele alan sergi, 22 Ekim’e kadar ziyaret edilebilecek 

Akademik araştırma ve sanatsal pratiği bir araya getirmesiyle tanınan Prof. Nico Carpentier’in “Çatışmanın Aynası- İkonoklast Tartışmalar 2” fotoğraf sergisi, İstanbul Bilgi Üniversitesi santralistanbul Kampüsü Enerji Müzesi’nde düzenlenen resepsiyonla açıldı. Kıbrıs'taki anıtları ve bu anıtların adanın güney ve kuzeyindeki hâkim ideolojilerle nasıl kesiştiğini ele alan serginin açılışı Prof. Nico Carpentier’ın katılımıyla gerçekleşti.

Serginin açılış resepsiyonunda konuşma yapan İstanbul Bilgi Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve İletişim Fakültesi Medya Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Aslı Tunç, “Özellikle medya ve iletişim alanında akademisyen iseniz Prof. Nico Carpentier’i tanımayan, çalışmalarını, araştırmalarını, sanatını ve enstalasyonlarını bilmeyen yoktur. Bugün açılan ‘Çatışmanın Aynası – İkonoklast Tartışmalar 2’ sergisi entelektüel açıdan dikkat çekici ve düşündürücü bir yolculuk niteliğinde. Buradaki fotoğraflar bize, Kıbrıs’ın kuzeyi ve güneyindeki anıtlar aracılığıyla mağdurların, kahramanların ve liderlerin kimler olduğunu, özgürlük ve zafer kavramlarını düşünmemiz için mükemmel bir platform sunuyor. BİLGİ’nin kuruluşundan itibaren sosyal bilimlerde derinleşen bir üniversite olması sebebiyle, burası milliyetçi söylemler, ideolojiler ve çatışmaların konuşulması için doğru bir yer. Bu sanat temelli araştırma çalışması BİLGİ’nin yıllardır katkıda bulunduğu araştırma alanlarıyla da örtüşüyor” dedi.    

İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Burak Özçetin ise yaratıcılığın merak ve keşiflerle buluştuğu bir sergi olan Çatışmanın Aynası’nı ve Nico Carpentier’i ağırlamanın kendileri için bir ayrıcalık olduğunu ifade etti. 

Nico Carpentier serginin hazırlıkları için harcanan onca emekten sonra, konukları bizzat ağırlamanın kendisi için büyük bir mutluluk olduğunu belirtti ve konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Bu proje 10 yıl önce Kıbrıs'ta yaşadığım ve anıtların söylemsel-maddi gücünü keşfettiğim dönemde başlayan bir fotoğraf projesidir. Çoğu zaman gündelik hayatın mantığı tarafından görmezden gelinen bu eserler, geçmişe, bugüne ve geleceğe bakarken tarih ve ideolojinin nasıl iç içe geçtiğini gösteren zaman kapsülleri oldukları için daha fazla ilgiyi hak ediyorlar. Bunlar bize öğretecek çok şeyi olan iletişim eylemleridir, somutlaşmış anlatılardır. Bu sergi, akademik ve sanatsal çalışmaların nasıl entegre edilebileceğini ve birbirlerini nasıl güçlendirebileceklerini kanıtlıyor. Gördüğünüz şey, benliğin ve düşmanın inşasına dair teorik ve metodolojik olarak desteklenen akademik araştırmalardır. Ayrıca fotoğrafın kendi başına durduğu, kendi hikayesini anlattığı sanatsal bir çalışma da görüyorsunuz.” 

‘Çatışmanın Aynası- İkonoklast Tartışmalar 2’ sergisi, 22 Ekim’e kadar Enerji Müzesi’nde ziyaretçilerini bekliyor.

Nico Carpentier kimdir?

Prof. Nico Carpentier, Charles Üniversitesi’nde (Prag, Çek Cumhuriyeti) tam zamanlı olarak çalışmaktadır. Akademisyen, küratör ve sanatçı olan Prof. Nico Carpentier, iletişim dünyasının önde gelen araştırmacılarından biridir. Aynı zamanda, International Association for Media and Communication Research’ün (2020-2024) başkanlığını yapmaktadır. The Discursive-Material Knot: Cyprus in Conflict and Community Media Participation (2017, Peter Lang, New York) and Iconoclastic Controversies: A Photographic Inquiry into Antagonistic Nationalism (2021, Intellect, Bristol) isimli iki kitap da dahil olmak üzere Kıbrıs hakkında kapsamlı yayınlar yapmıştır. Sık sık fotoğraf, ses sanatı ve enstalasyon sanatını birleştirerek sanata dayalı araştırma yöntemlerini kullanan Prof. Nico Carpentier, bunların sonucunda Respublika!, Iconoclastic Controversies I, Wolf Talks and The Mirror of Conflict (Iconoclastic Controversies II) sergilerini ortaya çıkarmıştır.

Image

Hakkımızda

Türkiye'de fotoğraf ve fotoğrafla ilgili olan herkese hitap eden GezginFoto Türkiye'nin en genç fotoğraf dergisidir.

2 ayda bir yayınlanan dergide porfolyo, fotoğraf yazıları, inceleme, gezi yazıları ve fotoğraf merkezli içerikler bulunmaktadır. Seçkin bayilerde satılan GezginFoto, fotoğrafı çekmeyi seven herkese hitap eden içeriklere sahiptir.