GEZGİNFOTO DERGİSİ 2020 YILI FOTOĞRAFA KATKI ÖDÜLLERİ
2014 yılından bu yana Türkiye’de fotoğrafçılık ve seyahat alanında yayınlarına devam eden GezginFoto, bu yıl ilkini gerçekleştireceği GezginFoto Dergisi Fotoğrafa Katkı Ödülleri ile ülkemiz fotoğrafçılığının gelişmesinin önemine ışık tutuyor. Gelecek yıldan itibaren yeni kategorilerin de ekleneceği GezginFoto Dergisi Fotoğrafa Katkı Ödülleri’ni bu yıl alan usta fotoğrafçılarımızı ve fotoğrafa katkı sağlayan değerli kurumlarımızı gönülden tebrik ediyoruz.
Gezginfoto Dergisi 2020 Yılı Fotoğrafa Katkı Onur Ödülü - İbrahim ZAMAN
Gezginfoto Dergisi 2020 Yılı Fotoğrafa Katkı Ödülleri/ İlham Verenler Ödülü – Coşkun ARAL
Gezginfoto Dergisi 2020 Yılı Fotoğrafa Katkı Ödülleri/ Fotoğrafa Katkı Ödülü- Ercan ARSLAN
Gezginfoto Dergisi 2020 Yılı Fotoğrafa Katkı Ödülleri/ Fotoğrafa Katkı Ödülü- Sadık ÜÇOK
Gezginfoto Dergisi 2020 Yılı Fotoğrafa Katkı Ödülleri/ Fotoğrafa Katkı Ödülü- Yüksel ALTUN
Gezginfoto Dergisi 2020 Yılı Fotoğrafa Katkı Ödülleri/ Fotoğrafa Katkı Ödülü- Mürsel YAĞCIOĞLU
Gezginfoto Dergisi 2020 Yılı Fotoğrafa Katkı Ödülleri/ Fotoğrafa Katkı Kurumsal Ödülü- Dünya Değişmeden – Tulga OZAN
Gezginfoto Dergisi 2020 Yılı Fotoğrafa Katkı Ödülleri/ Fotoğrafa Katkı Kurumsal Ödülü- Zoom İthalat – Jirayr GAMSARAGAN
Gezginfoto Dergisi 2020 Yılı Fotoğrafa Katkı Ödülleri/ Fotoğrafa Katkı Kurumsal Ödülü- Umman Havayolları
Ödül alan kıymetli ismleri tanıyalım;
Gezginfoto Dergisi 2020 Yılı Fotoğrafa Katkı Onur Ödülü - İbrahim ZAMAN
60 yılı aşkın bir zamandır fotoğrafçılık yapan İbrahim Zaman, Türk fotoğrafına ve GezginFoto Dergisi’ne yaptığı sayısız katkılardan dolayı 2020 yılı Fotoğrafa Katkı Onur Ödülü ile ödüllendirilmiştir.
İbrahim Zaman Kimdir?
1937 de Adapazarı’nda doğan İbrahim Zaman, 1959’da sanatsal nitelikli fotoğrafa ilgi duydu. Adapazarı’nda “GRUP 5” ve “AFAK” fotoğraf kulüplerinin kurucu üyeliğini yaptı. Marmara Üniversitesi G.S.F. Fotoğraf Bölümü’nde portre dersleri verdi. Ulusal ve uluslararası birçok sergiye katıldı. Uzun zamandır seçici kurullarda görev yapan İbrahim Zaman’ın, Eczacıbaşı prestij yıllıkları, Turizm Bakanlığı yayınları ve afişleri, Türkiye prestij albümlerinde ve benzeri birçok dergilerde fotoğrafları ve yazıları yer aldı. Adapazarı Belediyesi tarafından İbrahim Zaman adına, doğduğu sokağa “Bu Sokakta Bir Değer Yetişti” adıyla bir layiha dikildi. Adapazarı’nda Mayıs 2011’de PTT idaresi tarafından kendisi için ilk gün damgalı pul basıldı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Modern Sanatlar Müzesi koleksiyonlarında eserleri bulunmaktadır.
Fotoğrafçının; Zamanla 40 Yıl, Türkiye’de Zaman, Türk Fotoğrafçıları Kütüphanesi, Tarlalar, Yansımalar ve Işığın Peşinde 50 yıl, Fotoğrafta Pratik Öneriler, Dünyada Zaman, Dünyada İnsan Halleri, Zamanla 55 yıl, Beyaz Siyah adlarında kişisel fotoğraf albüm ve kitapları bulunmaktadır. Halen ulusal ve uluslararası yarışmalarda jüri üyeliği yapmaktadır. İbrahim Zaman; İFSAK, BUFSAD, GEFSAD, GİFSAD, SAGÜSAD, FOTOGEN ve Sille Sanat Sarayı onur üyesidir.
Gezginfoto Dergisi 2020 Yılı Fotoğrafa Katkı Ödülleri/ İlham Verenler Ödülü – Coşkun ARAL
Ülkemizde “Haberci” deyince akla gelen ilk isim Coşkun Aral’dır. Yaptığı tüm işlerle sadece fotoğraf camiasına değil, tüm ülkeye ilham kaynağı olan ustamız GezginFoto Dergisi 2020 Yılı Fotoğrafa Katkı Ödülleri/ İlham Verenler Ödülü ile ödüllendirilmiştir.
Coşkun Aral kimdir?
1 Mayıs 1956’da Siirt’te doğan Coşkun Aral, sırasıyla 14 Eylül İlkokulu, Oruç Gazi Ortaokulu ve Mecidiyeköy Lisesi’nde eğitimini tamamladı. Basın fotoğrafçılığı mesleğine 1974 yılında Günaydın ve Gün Gazeteleri’nde başladı. 1976 yılında Ekonomi ve Politika Gazetesi’nde devam etti.
1977 yılı, kanlı 1 Mayıs olaylarında Savaş Ay ile beraber çektiği fotoğraflarla ilk kez Sipa Press Ajansı yoluyla adını dünya basınında duyurdu. Bu olaya ilişkin fotoğraflarıyla Time, Newsweek Dergileri’nde yer aldı. Bunu izleyen yıllarda Sipa Ajansı’nın Türkiye muhabirliğini üstlendi. Bu arada Türk basınında da serbest olarak çalıştığı Türk Haberler Ajansı, Milliyet, Hürriyet gazetelerinde Hikmet Feridun Es, Ara Güler, Ergin Konuksever, Atılay Kayaoğlu ve Gökşin Sipahioğlu gibi isimlerle mesai arkadaşlığı yaptı.
14 Ekim 1980 günü kaçırılan bir uçaktan dünyada ilk kez hava korsanlarıyla bir röportaj gerçekleştirerek, Türk ve dünya basınında adından söz ettirdi. Aynı olayla Türkiye ve dünyanın çeşitli ülkelerinde ödüller aldı. 1980 yılından itibaren sürekli olarak Lübnan, İran, Irak, Afganistan, Kuzey İrlanda, Çad ve Uzakdoğu’da meydana gelen savaşları görüntüledi.
Coşkun Aral, Türkiye’nin ilk bilgi ve belge kanalı İZ TV’nin Genel Yayın Yönetmenliğini yaptı. 2020 yılında Habitat TV belgesel kanalını kuran Aral, dünyanın değişik bölgelerinde bağımsız belgeseller çekmeye devam etmektedir.
Gezginfoto Dergisi 2020 Yılı Fotoğrafa Katkı Ödülleri/ Fotoğrafa Katkı Ödülü- Ercan ARSLAN
GezginFoto Dergisi’nin deyimiyle “Eli hafif foto muhabiri” olan Ercan Arslan, dergimize verdiği büyük katkılardan dolayı GezginFoto 2020 Fotoğrafa Katkı Ödülü ile ödüllendirilmiştir.
Ercan Arslan Kimdir?
1970 yılında Iğdır'da doğan Ercan Arslan, 1993 yılında Milliyet Gazetesi’nde foto muhabiri olarak çalışmaya başladı. 1997'de Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğraf bölümünden mezun oldu. 2019 yılında MSGSÜ’de yüksek lisansını tamamladı. Fotoğraf dalında çok sayıda ödüle layık görüldü. Arslan, MSGSÜ Fotoğraf Bölümü ile Yıldız Teknik Üniversitesi Fotoğraf ve Video Bölümü’nde "Basın Fotoğrafçılığı" dersleri vermektedir. 2019 yılından bu yana Milliyet Gazetesi fotoğraf editörü olarak görev yapan Arslan, Fotoğrafçı Ara Güler ile 1996 yılından Güler’in ölümüne kadar yol arkadaşlığı yaptı.
Ercan Arslan; Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye Foto Muhabirleri Derneği ve İFSAK onur üyesidir.
Gezginfoto Dergisi 2020 Yılı Fotoğrafa Katkı Ödülleri/ Fotoğrafa Katkı Ödülü- Sadık ÜÇOK
Dergimizde “Foturafçı Tayfası” isimli sayfasında eşsiz karikatürleri ile bize çok ama çok şey anlatan usta fotoğrafçımız Sadık Üçok, GezginFoto 2020 Fotoğrafa Katkı Ödülü ile ödüllendirilmiştir.
Sadık Üçok kimdir?
1963′te Adapazarı’nda doğan Sadık ÜÇOK, küçük yaşlarından itibaren resim ve fotoğrafa ilgi duydu. Lise dönemlerinde karikatür çizmeye başladı. 1980 yılında Hürriyet grubunun çıkardığı Çarşaf Mizah Dergisi’nde profesyonel karikatür hayatı başladı. Gırgır, Fırt ve birçok yayın kuruluşunda profesyonel karikatür çizdi. 1985 yılında Hürriyet Gazetesi’nin efsane muhabirlerinden Hüsnü Savaş’tan aldığı 73 model “Pentax Spotmatik F” marka makinayla ilk fotoğraflarını çekmeye başladı. Dönemin eski Galata Köprüsü’nü, üzerindeki ve altındaki yaşamı, köprü emektar olana kadar fotoğrafladı. Kendisine örnek aldığı Ara Güler fotoğraflarından etkilendi. Birçok karma fotoğraf sergisine katıldı. Ulusal ve uluslararası yarışmalarda ödüller aldı. Fotoğrafları yurt içi ve yurt dışında birçok basın kuruluşunda yayınlanmaya devam ediyor. 2005 yılından bu yana mizah dergilerinde karikatür çizmeyi bırakarak fotoğrafta karar kılsa da reklam ajansları için illüstrasyon ve karikatür çizmeye devam ediyor. 1995 yılından bu yana profesyonel fotoğrafçı olarak çalışıyor. Siyah – beyaz belgesel tarzda sosyal hayatı ve özellikle insanları fotoğraflıyor.
Gezginfoto Dergisi 2020 Yılı Fotoğrafa Katkı Ödülleri/ Fotoğrafa Katkı Ödülü- Yüksel ALTUN
Dergimizin ilk sayılarından bu yana çok büyük emekler vererek hemen her sayımıza değer katan usta fotoğrafçı Yüksel Altun, GezginFoto 2020 Fotoğrafa Katkı Ödülü ile ödüllendirilmiştir.
Yüksel Altun kimdir?
İstanbul’da doğan Yüksel Altun, ODTÜ mezunudur. 2000 yılında ODTÜ İstanbul Mezunlar Derneği’nde Özcan Yurdalan’dan aldığı Temel Fotoğraf Eğitimi ile amatör fotoğraf çalışmalarına başladı. 2002 yılında İFSAK Doğa Fotoğrafı Grubu ve atölyesi ile İFSAK-İstanbul Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği’ne üye oldu. İFSAK ve TFSF-Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu Yönetim Kurulları’nda görev aldı. Türkiye’nin ilk fotoğraf Bienali “İFSAK 1. Fotoğraf Bienali” ve “Genç Fotoğrafçılar Festivali” o yönetimde olduğu dönemde yapıldı. 21 yıl finans ve bilişim sektöründe çeşitli kuruluşlarda çalıştı. Fotoğraf çalışmalarına 2006 yılından beri profesyonel olarak devam ediyor.
Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Fotoğraf Bölümü’nde 2007-2010 yılları arasında Yüksek Lisans yaptı. Aralarında Prof. Sabit Kalfagil, Prof. Barbaros Gürsel, Prof. Güler Ertan’ın olduğu değerli hocalardan ders aldı. Fotoğrafları, projeleri; ulusal ve uluslararası çeşitli yarışmalarda ödüller aldı. 2012 yılında FOTOGRAFİNE Fotoğraf ve Çekim Merkezi’ni kurdu. Buradaki etkinliklerde değerli fotoğraf sanatçılarını konuk etti, atölyeler, projeler yaptı. Yine 2012 yılında AFIAP (Uluslararası Fotoğraf Sanatçısı) unvanını aldı. Serbest fotoğrafçı olarak, kurumsal ve bireysel danışmanlık ve çekim faaliyetlerini sürdürmektedir. Yüksel Altun; ODTÜ Mezunları Derneği, İFSAK ve Fotoğrafmetre Derneği üyesidir.
Gezginfoto Dergisi 2020 Yılı Fotoğrafa Katkı Ödülleri/ Fotoğrafa Katkı Ödülü- Mürsel Yağcıoğlu
Fotoğrafçılık alanındaki faaliyetlere aktif katılımı ve GezginFoto’nun abonelik kampanyasına verdiği gönüllü destekten dolayı fotoğrafçı Mürsel Yağcıoğlu, GezginFoto 2020 Fotoğrafa Katkı Ödülü ile ödüllendirilmiştir.
Mürsel Yağcıoğlu Kimdir?
1980 yılında Bulgaristan / Eğridere'de doğan Mürsel Yağcıoğlu, eğitim hayatını Bulgaristan'da tamamladı. 2007 yılında tanıştığı fotoğrafçılığı, Alengirhane Akademi'de stüdyo fotoğrafçılığı, mekân fotoğrafçılığı, sokak fotoğrafçılığı, moda, still life ve organizasyon fotoğrafçılığı alanlarında iki yıllık yoğun fotoğraf eğitimiyle pekiştirdi. 2009 yılında kurulan Safaristanbul Fotoğraf Grubu ile başlayan yolculuğunda 500'ün üzerinde gerçekleştirilen ücretsiz fotoğraf eğitim gezisinde eğitmenlik yaptı. 2014 yılında kurduğu Artistannbul Fotoğraf Grubu ile faaliyetlerine devam etmektedir. 2007 yılında başladığı fotoğrafçılık kariyerinde bugüne kadar çok sayıda sosyal sorumluluk projesinde yer aldı. Halen tam zamanlı olarak fotoğrafçılık ve eğitmenlik yapmaktadır. Türkiye'nin ilk fotoğraf kafesi olan Artistannbul Fotoğraf Kafe'nin de kurucusudur. Aynı zamanda bir gezgin olan fotoğrafçı, sürekli seyahat ederek Anadolu kültürü, şehir mimarisi, kültürler arası diyalog, toplumsal olaylar, yaşam ve insan konularında dikkat çekmektedir. Ulusal ve uluslararası yarışmalarda 200 kadar ödülü ve 350 kadar sergilemesi bulunan Yağcıoğlu, EFOD ve FOTON üyesidir. Bugüne kadar uluslararası arenada 25 ülkede fotoğrafları sergilenen fotoğrafçı AFİAP unvanına sahiptir.
Gezginfoto Dergisi 2020 Yılı Fotoğrafa Katkı Ödülleri/ Fotoğrafa Katkı Kurumsal Ödülü- Dünya Değişmeden – Tulga Ozan
Dergimiz için içerik üretme çalışmalarına sağladıkları sponsor katkılarından dolayı Dünya Değişmeden ve Tulga Ozan, GezginFoto 2020 Fotoğrafa Katkı Kurumsal Ödülü ile ödüllendirilmiştir.
Dünya Değişmeden Hakkında
Dünya Değişmeden “gezgin ruhuyla” seyahat etmek isteyenlere hizmet veren profesyonel bir turizm acentesidir. Tulga Ozan'ın şahsi deneyimi ile başlamış olan bu seyahat anlayışı, yolda olmayı bir iş değil, yaşam biçimi kabul etmiş gezginlerin katkısı ile devam etmektedir. Dünya Değişmeden; şehir yaşamının bize dayattığı kimliklerimizden sıyrılarak, gittiğimiz coğrafyalarda yerel halkın arasına karışabileceğiniz seyahat deneyimlerini organize eder. Batının birbirine benzeyen şehirleri yerine, yerel kültürün küresel değişime direndiği, alışılmışın dışında rotalar sunar. Tek tipleşen, her yerde benzer yemeklerin yendiği, aynı müziklerin dinlendiği kitlelerin peşinde koşmak yerine, gittiği coğrafyaların kendine has özelliklerini dünya değişmeden yaşatmak üzerine bir seyahat tasarımıdır bu yolculuklar. Huzur ile seyahat eden, fazladan bir ülkeye daha gidildiğine dair çentik atma derdinde olmayan yol arkadaşlığı hedefindedir.
Tulga Ozan Hakkında:
1976’da İstanbul’da doğan Tulga Ozan, 5 kıtada 150 ülkede bulunmuş, 25 yıllık turizmci, kokartlı profesyonel turist rehberidir. Galatasaray Lisesi’ni bitirdikten sonra Boğaziçi Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Bölümü’nde okudu.
Turizme lise yıllarında adım attı. Türkiye’nin ve Fransa’nın önde gelen seyahat acentelerinde profesyonel turist rehberliği yaptı. Aynı zamanda 20’li yaşlarda düzenli olarak kişisel seyahatlere çıkmaya başladı. 150’den fazla ülkede 1200’ü aşkın şehri gezdi, farklı kültürleri tanıma şansına sahip oldu.
2013’te yolculuklarını anlattığı “Dünya Değişmeden” isimli anı türündeki kitabı çıktı. Kitap, İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde ders konusu oldu. İZTV’de yayımlanan “Gezmek için Yaşamak” isimli belgesele katkıda bulundu. 2014’te yönetmen arkadaşı Taylan Barış Kızılöz’le, Rusya’nın Omsk şehrinden Sahalin Adası’na kadar uzanan bir coğrafyada Sibirya ve Şamanizm adlı belgeseli çekti.
Sibirya Şamanizmi’ne dair gözlemlerini aktardığı, Güney Sibirya ve Moğolistan’da karadan 15 bin kilometre yol kat ederek yayına hazırladığı ikinci kitabı “Yolun Açtığı Kapılar – Sibirya ve Şamanizm” 2016 Şubat ayında okurlarla buluştu.
2004’ten beri amatör olarak fotoğraf çekiyor. Fransızca, İngilizce ve İspanyolca konuşuyor. Her gün, henüz gitmediği coğrafyaların hayalini kuruyor...
Gezginfoto Dergisi 2020 Yılı Fotoğrafa Katkı Ödülleri/ Fotoğrafa Katkı Kurumsal Ödülü- Zoom İthalat – Jirayr GAMSARAGAN
Fotoğrafçılık sektörünün hızla daraladığı bu günlerde, dergimize maddi manevi hiçbir katkıyı esirgemeyen Zoom İthalat adına Jirayr Gamsaragan, GezginFoto 2020 Fotoğrafa Katkı Kurumsal Ödülü ile ödüllendirilmiştir.
Zoom İthalat Hakkında:
1975 yılında Beyoğlu Tünel'de Foto Flaş LTD. ŞTİ.'nin devamı olarak kurulmuştur. 1991 yılında Sirkeci'ye taşınmış ve ticari faaliyetlerine Zoom İthalat adı ile burada devam etmiştir. Zoom İthalat, başta profesyonel fotoğrafçılar olmak üzere, fotoğrafçıların tüm ihtiyaçlarına cevap verecek geniş ürün yelpazesine sahiptir.
Zoom İthalat; Olympus, Manfrotto, Profoto, Tamron, Zhiyun, Saramonic, Laowa, Viltrox, Gitzo, Joby, Lowepro, Syrp, PhaseOne, Sekonic, Lastolite, B+W Filtre, Duracell ve Phillps Projeksiyonlar gibi dünyanın önde gelen fotoğraf markalarının Türkiye distribütörü olarak fotoğrafçılık sektöründeki faaliyetlerini başarıyla sürdürüyor.
Gezginfoto Dergisi 2020 Yılı Fotoğrafa Katkı Ödülleri/ Fotoğrafa Katkı Kurumsal Ödülü- Umman Havayolları
Dergimiz için içerik üretme çalışmalarına sağladıkları sponsor katkılarından dolayı Umman Havayolları, GezginFoto 2020 Fotoğrafa Katkı Kurumsal Ödülü ile ödüllendirilmiştir.
Umman Havayolları Hakkında:
Umman Sultanlığı Sivil Havacılık sektörünün amiral gemisi olan Umman Havayolları, 1993 yılında bölgesel bir havayolu olarak faaliyete geçti. Umman'ın ulusal havayolu şirketi olan Umman Havayolları; kurulduktan sonraki yıllarda hızla büyüyerek, bugün dünyanın dört bir yanındaki şehirleri Umman'a bağlayan büyük bir küresel havayolu olarak kabul edilmektedir. Şirket, Umman’ın başkenti Maskat’ı Ortadoğu'da lider trafik merkezi haline getirerek, ticari, endüstriyel ve turizm faaliyetlerini desteklemede önemli bir rol oynuyor.