Japonya ve Türkiye diplomatik ilişkilerinin 100. yıldönümüne özel olarak Atlas 1948 sahnesinde rakuga ve komedi etkinliği düzenlendi.
Haber: Cemre Nur Meleke
Etkinliğe Japonya İstanbul Başkonsolosu Kasahara Kenichi, Doç.Dr.Bülent Sezgin, ChibaTicaret Üniversitesi profesörü Halit Mızraklı, Kanagawa Üniversitesi profesörü Kimie Oshima ve Rakugo performans sanatçısı Shinoharu Tatekawa katıldı.
Moderatörlüğünü Sarp Apak'ın gerçekleştirdiği etkinlikte iş ve sanat dünyasından önemli isimler bir araya geldi.
Sarp Apak, projeden duyduğu heyecanı şu sözleriyle ifade etti; "Rakugo’nun detaylarını bu proje sayesinde öğrenme fırsatı yakaladım ve daha sonrasında büyük bir hayranlık duydum. Bugün burada sizlere iki kültürün benzeyen ve ayrışan yönlerini komedi aracılığıyla paylaşmak heyecan verici."
Japonya İstanbul Başkonsolosu Kasahara Kenichi söyleşisinde Türkiye'yi çok sevdiğini, Japonya ve Türkiye ilişkilerinin ilerlemesi için çalışmalarda bulunduklarını belirtti. Kenichi söyleşisinde; “Mizah teması üzerinden iki ülke arasındaki kültürel bağları güçlendiren bu etkinliği düzenlemekten ve Japonya’nın geleneksel sanatlarından olan Rakugo’yu Türkiye’de tanıtmaktan mutluluk duyarız” dedi.
Söyleşinin ardından davetliler üç farklı Rakuga gösterisi ve Sarp Apak'ın komedi performansını izledi. Rakuga gösterileri herkesi güldürüp düşündürürken, Sarp Apak'ın utanma duygusuna yönelik anlattığı özel hayatından hikayesi davetlileri hem güldürdü hem de büyüledi.
Gösterilerin ardından iki kültürün zengin mizah geleneklerini odağına alan soru-cevap söyleşisiyle davetlilerle bir araya gelindi.
Rakugo Hakkında
Rakugo, Japonya’nın yüzyıllara dayanan geleneksel hikaye anlatma sanatıdır. 17. yüzyıldan itibaren gelişen bu performans sanatı, genellikle sahnede tek başına oturan bir sanatçının (Rakugoka) mizahi ve dramatik hikayeler anlattığı bir formatta sunulur. Sanatçı sadece bir yelpaze (sensu) ve bez (tenugui) kullanarak, farklı karakterleri canlandırır ve izleyiciye eğlenceli bir şekilde hayat dersleri sunar. Genellikle günlük yaşamdan kesitler, komik diyaloglar ve sürpriz sonlarla zenginleştirilen Rakugo, Japon kültüründe mizahın önemli bir parçası olarak öne çıkar.