Full frame yani tam boyutlu sensöre sahip aynasız fotoğraf makinesi ailesinin üyesi olan A7 II inceleme konuğumuz oldu.
Özgür Çetin
Japon elektronik firması Sony’nin son yıllarda el attığı alanlardan biri de fotoğraf makineleri. Bu alanda çeşitli ürünleri bulunan markanın aynasız kategorisinde de modelleri yer alıyor.
Aynasız alanında ilk full frame yani tam boyutlu sensöre sahip modellerden birini üreten Sony, bu alandaki ürünleri A7 model ailesi altında piyasaya sürüyor.
Geniş Bir Aile
A7 ailesi A7, A7R, A7R II, A7 II ve A7S modellerini barındıran geniş bir aile. Sony birden fazla cihazla farklı alanlardaki fotoğrafçılara hitap etmeye hedefliyor. Her ne kadar bu kadar ürün çeşidi biraz kafa karıştırsa da piyasada A7 ailesine çok fazla rakip olmadığını belirtelim. Çünkü birçok üretici şimdilik full frame sensörlü aynasız üretme konusuna sıcak bakmıyor.
İnceleme konuğumuz olan A7 II ailenin ortanca üyesi sayılabilecek bir model.
24 Megapiksel Sensör
Birçok üreticiye sensör veren (bunlar arasında Nikon gibi markalar da var) Sony, A7 II’de 24 megapiksellik bir full frame CMOS sensör kullanmış. Gövdeye bütünleşik imaj sabitleme özelliği (5 eksenli), 25.600’e çıkabilen ISO, saniyede 5 kare seri çekim hızı, 25 kontrast, 117 noktalı otomatik netlik, magnezyum gövde, 600 gram gövde ağırlığı fotoğraf makinesinin diğer temel özellikleri arasında yer alıyor.
Dijital bir vizörü bulunan fotoğraf makinesinde 3 inçlik 90 dereceye kadar hareketli bir LCD ekran bulunuyor. Objektifi değiştirilebilir bir model olduğundan uyumlu objektiflerle istediğiniz kullanım deneyimine ulaşabiliyorsunuz.
Objektif Konusu
Ürünle beraber kullandığım Sony SEL 24-70mm f.4 ZA OSS f.4 diyaframa sahip objektif genel anlamda başarılı. Ancak diyaframın nispeten kapalı olmasının yanı sıra ağır bir objektif olması günlük kullanım anlamında biraz zorluk oluşturuyor.
Full frame dijital SLR modellerde bu aralıkta f2.8 diyaframlı seçenekler bulunuyor. Elbette onların fiyatı Sony’nin bu modeline göre daha pahalı ama full frame bir ürün alınca kesenin ağzını biraz açmak gerekiyor diye düşünüyorum.
Yine de Sony SEL 24-70mm f/4 ZA OSS objektif günlük kullanım için yeterli. Performans ve keskinlik anlamında da beklentileri karşılıyor.
A7 II, Sony’nin FE, E ve A (adaptörle beraber) objektifleriyle beraber kullanılabiliyor. Ayrıca bazı firmaların Sony’den bağımsız geliştirdiği adaptörlerle Nikon ya da Canon marka objektifleri de bu cihaza bağlayabiliyorsunuz. Yani objektif konusunda sıkıntı yaşamayacağınızı söyleyebilirim.
Fotoğraf Kalitesi
Sony, A7 ailesinde sunduğu fotoğraf kalitesini bu modelde de devam ettiriyor. Birçok ayar, manuel dokunuş, ekstra özellik yardımı ile gayet güzel, net ve keskin fotoğraflar çekebiliyorsunuz.
Fotoğraf makinesinin fotoğraf kalitesi yeterli olsa da yüksek ISO’da olması gerektiğinden daha fazla gren veriyor. Sony’nin bu konuda biraz daha çalışması gerekiyor.
Biraz Ağır
Makine zaman zaman dijital SLR kullanıyormuş hissi de veriyor. Zira gövde tasarımının dijital SLR bir modelden farkı yok. Bu benzerlik cihazın aynı zamanda aynasız modellere göre biraz ağır olmasına da neden olmuş. Gövde tasarımı dijital SLR gibi olunca biraz ağır olması da kaçınılmaz hale gelmiş.
Ayrıca 24-70 mm objektif ile birlikte cihazın ağırlığı iyice artıyor. Bu objektif ile beraber cihazın ağırlığı 1 kg’a ulaşıyor. Bu da günlük olarak taşınmasını biraz zorlaştırıyor.
Dönebilir Ekran
A7 II’de kullanılan ekran 90 derece yukarı ve yaklaşık 45 derece geriye doğru hareket edebiliyor. Bu sayede özellikle belden aşağı yapılan çekimlerde bu döndürme fonksiyonu kullanılabiliyor. Ancak yukarı kaldırdığınızda bu ekran çok fazla işe yaramıyor.
Ekranla ilgili bir eleştirim daha var: Dokunmatik olmalıydı. Günümüzde birçok fotoğraf makinesi dokunmatik ekran özelliğini sunuyor. Sony’de bulunmayışı bence bir eksiklik.
Vizörün de dijital olması bazılarının hoşuna gitmeyebilir ama aynasız modellerde optik vizör seçeneği şimdilik çok yaygın değil. Cihazın ağırlığını da artırdığı için pek tercih edilmiyor.
Video Meselesi
Bence Sony’nin en iyi olduğu alanların başında video konusu geliyor. Daha önce kullandığım bir A7 modelinde de çok beğendiğim video konusunda A7 II de aşağı kalır bir ürün değil.
Full HD 60 fps (60p ve 60i) video kayıt edebilen ürün, Sony tarafından geliştirilen XAVC S sıkıştırma teknolojisini de destekliyor. Bu sayede 50 Mbps video kayıt edilebiliyor.
Video kaydı sırasında netlik de yapabilen ürünün bu anlamdaki hızı çok başarılı. Neredeyse bir video kamera kadar hızlı netlik yapabilen A7 II, dijital SLR modellerde göremediğimiz bir netlik hızına sahip.
Tüm bunlara ek olarak kulaklık ve mikrofon çıkışları video tutkunları için bulunmaz nimet. Mikrofon çıkışı günümüzde birçok cihazda bulunsa da kulaklık çıkışı halen az sayıda ürün tarafından desteklenen bir teknoloji. Özellikle video kayıtları yapılırken sesi gerçek zamanlı dinlemek için gereken bir teknoloji.
5 Eksenli Titreşim Engelleme
Fotoğraf makinesinin önemli bir özelliği ise 5 eksenli titreşim engelleme teknolojisine sahip olması. Yani X, Y ve Z eksenine ek olarak sağdan sola ve yukarıdan aşağıya titreşimleri de (bir noktaya kadar) engelleyebilme özelliği bulunuyor.
Titreşim engelleme fotoğrafta çok önemli olmasa da video için çok gerekli bir teknoloji. Özellikle hareketli video kayıtlarında titreşim engellemenin faydasını görüyorsunuz.
Wi-Fi ve NFC
Fotoğraf makinesinde kablosuz ağlara bağlanabilme ve NFC teknolojileri bulunuyor. Kablosuz ağ özelliği ile uzaktan cihazı kullanmak mümkün oluyor. Ayrıca fotoğraf ve videoları kablosuz olarak aktarabiliyorsunuz.
Pil Konusu
Üründe kullanılan pilin CIPA standartlarına göre ömrü 350 kare. Aynasız bir cihaz için ortalamanın biraz üzerinde bir rakam. Ancak arazide çekim yapıyorsanız ve özellikle video kayıt ediyorsanız pil çok çabuk bitebiliyor.
Ancak A7 ailesinin diğer üyelerinde olduğu gibi A7 II’de microUSB bağlantısı üzerinden şarj oluyor. Bu da elektrikten uzak ortamlarda yanınıza alacağınız harici bir pil çözümü ile (cep telefonları için kullanılıyor) bu sorunu çözeceğiniz anlamına geliyor. Fotoğraf makinelerinin microUSB üzerinden şarj olması yaygınlaşan bir durum. Fakat Sony A7 II şarj olurken cihazı kullanamıyorsunuz. Bu önemli bir handikap. Sony bunu da aşabilirlerse önemli bir sorunun da üstesinden gelecek. Benden söylemesi.
Fiyat ve Tercih
İncelemeyi yaptığımız tarihte (25 Temmuz 2015) 24-70 mm objektifle beraber satış fiyatı 7499 TL olan Sony A7 II, çok ucuz bir ürün değil. Ancak bu özelliklere sahip herhangi bir fotoğraf makinesi de daha ucuza satılmıyor. En ucuz full frame dijital SLR fiyatı da bu civarda.
Sony A7 II tercih edilebilecek bir ürün. Özellikle video konusunda beklentileri olanlara önerebileceğimiz bir ürün. Aynı zamanda güzel fotoğraf da çekmek isteyenlere hitap eden fotoğraf makinesi, beklentileri karşılama konusunda ortalamanın üzerinde bir noktada.
Sony A7 II, full frame sensörlü olmanın avantajlarını sonuna kadar kullanan bir fotoğraf makinesi. Çok fazla rakibi bulunmayan ürün dijital SLR muadillerine meydan okuyor. Onlarla yarışabileceği birçok özelliği olsa da belli açılardan biraz daha geliştirilmesi gerekiyor.
ARTI
· Gelişmiş video özellikleri
· Kulaklık çıkışı
· 5 eksenli titreşim engelleme
EKSİ
· Biraz ağır
· Yüksek ISO’da fotoğraflar fazla grenli
Teknik Özellikler
· 24.3 megapiksel çözünürlüklü Full Frame CMOS sensör
· 5 eksenli titreşim engelleme
· 117 noktalı netlik sistemi
· Bionz X imaj işlemcisi
· E-mount desteği
· 2.36 milyon piksel OLED vizör
· 3 inç 1.23 milyon piksel hareketli ekran
· Full HD video kayıt
· XAVC S codec desteği
· Mikrofon ve kulaklık çıkışları
· Wi-Fi ve NFC özelliği
· 25600 maksimum ISO
· Saniyede 5 kare çekim hızı
· JPEG ve RAW desteği
· CIPA standartlarına göre 350 kare pil ömrü
KDV dahil 7499 TL (24-70 mm objektifle birlikte )