Makale

Avucunuzdaki Dünya: Lens Topu (Lensball)

Avucunuzdaki Dünya: Lens Topu (Lensball)

Standart ekipmanımızın yanı sıra drone, minyatür insan figürleri, değişik aksesuarlar gibi pek çok yardımcı malzemenin hayatımıza dâhil olduğu şu son dönemde, karşımıza gerçekten “sihirli” diyebileceğimiz bir materyal çıkıyor: Lens topu, orijinal adı ile lensball.

Yazı ve Fotoğraflar: S. Banu NAZİKCAN

Lens Topu Hakkında Kısa Bilgi

Lens topu, yüksek kalitede üretilmiş bir K9 kristal küre. Küre şeklinde oluşu, fotoğrafa balık gözü efekti katıyor ancak kesinlikle balık gözünden daha ucuz. Bir mercek gibi çalıştığı için ışık kırılması sayesinde yaratıcı imgesel kompozisyonlar yapabilmenize ve soyut fotoğraflar çekebilmenize olanak sağlıyor.

Işık küreden geçerken büküldüğü ve distorsiyona uğradığı için çektiğiniz görüntünün baş aşağı çıkmasına neden oluyor. Yüksek yoğunluklu kaliteli bir cam kullandığınızda kırılma efekti özellikle daha canlı fark ediliyor.

Gün batımı ve yansıma gibi zaten fotoğrafı enfes kılacak ögelerin bulunduğu ortamlarda lens topunun yarattığı kadrajlar gerçekten de “sihirli” bir havaya bürünüyor.

İsteğinize ve kompozisyonunuza bağlı olarak lens topunu elinizde tutarak ya da zarar görmeyeceğinden emin olmak kaydı ile zemine koyarak çekim yapabilirsiniz. Ayrıca aydınlık oda düzenlemelerinde kadrajı ters çevirerek görüntüyü düz kullanmanız da mümkün.

Lens topu kullanmanın birçok avantajı var. Öncelikle çok pahalı değil, taşıması kolay ve akıllı telefonla bile kullanılabilir. Değişik kompozisyonlarla etrafınızı şaşırtmak isteyen profesyonel bir fotoğrafçı iseniz lens topu tam da aradığınız yardımcı ekipman olabilir.

Lens topunu, fotoğraf malzemesi satan bazı büyük konsept mağazalarda bulabilirsiniz ancak daha çok internet sitelerinde bulmak mümkün. Burada dikkat edilecek şey sertifikalı ve ciddi yerlerden almak olacaktır. Aksi takdirde kalitesiz ve çok çabuk bozulacak sahte bir malzeme satın almanız olasılık dahilinde.

Lens Topu Nasıl Üretiliyor?

 

 

 

Büyük, kaliteli kristal çubuklar elmas kesme bıçakları kullanarak mükemmel küpler halinde kesiliyor.

 

 

 

Küpler, 1600 °C sıcaklıkta bir fırından geçiyorlar. Bu işlem küpleri yumuşak ve kalıplanabilir hale getiriyor.

 

 

 

Tek tek ısıtılmış küpler, büyük bir hidrolik kalıp presi kullanarak yuvarlak şekline getiriliyor.

 

 

Oluşabilecek kusurları ve kabarcıkları önlemek için lens topları yavaş yavaş oda sıcaklığına (20 °C) indiriliyor.

 

 

Lens topu, çoklu parlatma adımlarından geçiyor ve kusursuz bir yüzey oluşturuyor. Bu adımların sonunda, lens topları mükemmel bir şekilde yuvarlak ancak yine de mat ve beyaz bir görünüşe sahip oluyorlar.

 

 

 

İçinde kristal toplar bulunan bu makine ile yüksek hızda parlatma işlemi gerçekleşiyor. Lens topları bu makinede 40 dakika sonra tamamen şeffaf ve parlak hâle geliyor.

 

 

 

Bu işlemlerin sonunda her lens topu kusurları yönünden inceleniyor. Bu testi dört toptan sadece biri geçiyor, diğerleri geri dönüştürülüp birinci adımdan tekrar başlıyorlar.

 

Lens topunun 40 mm, 50 mm, 60 mm, 70 mm, 80 mm ve 100 mm çaplı değişik boyutları bulunuyor. Daha büyük lens topunun daha çarpıcı sonuç verdiği bir gerçek ancak ağırlığın ve fiyatın lens topunun çapı ile doğru orantılı olduğunu hepiniz tahmin edersiniz. Bu nedenle lens topu seçerken olası kompozisyonlarınızın yanı sıra bunları da dikkate almanızı tavsiye ederim.

Lens Topu ile Çekim Yaparken…

  1. Lens topunu sabit tutun

Sonuçta elinizdeki kristal bir küre, bu nedenle kullanırken dikkatli olmanızda fayda var. Lens topunu acele etmeden, kadrajınıza uyacak şekilde yuvarlanmayacağı bir yere yerleştirip sabit durmasını sağlayın. Yüksek bir yere koyacaksanız, asfalt, kaya gibi sert yüzeylere düşmesini önleyecek şekilde yerleştirin, aksi halde çatlaması kaçınılmaz olur. Sert bir rüzgâr, lens topunun yerinden oynamasına neden olabilir, o nedenle çevre koşullarını daima kontrol edin.

  1. Yardım isteyin

Lens topunu koyacak uygun bir yüzeyin olmadığı durumlarda yanınızdaki kişilerden lens topunu tutmasını isteyin. Kendiniz de lens topunu elinizde kameranın önüne tutarak çekim yapabilirsiniz ancak ama bu durumda hem makinayı hem de lens topunu hareket ettirmeden tutmak zorunda kalacağınız için net bir kare yakalamanız zor olacaktır.

  1. Tutacak kullanın

Daha tedbirli davranmak ya da lens topunun hiç kımıldamayacağından emin olmak isterseniz bir tutacak (küçük bir üçayak, bir kutu, evdeki malzemelerden yapabileceğiniz herhangi bir stand) kullanabilirsiniz ya da çekim yapacağınız ortamdaki malzemelerden faydalanabilirsiniz: Yerdeki taşlardan bir yuva oluşturmak, kumlarda bir yuva kazmak gibi.

  1. Yakınlaşın

Lens topunun içinde beliren görüntü, olduğundan daha uzak görüneceğinden, net ve anlaşılır bir çekim yapmak için lens topuna yaklaşmanız gerekir. Bu durumda netlemeyi de lens topunun içinden yapmalısınız.

  1. Manuel netleme yapın

Lens topu ile çekim yapmanın normal bir fotoğraf çekimi olmadığını hatırlamanızda fayda var, bu nedenle en iyi keskinliği sağlamanız için manuel netleme yapmanız daha uygun olacaktır.

  1. Maksimum diyafram açıklığı kullanın

Tabi ki tercihinize ve hava/ışık koşullarına bağlı bir durum bu, ancak genellikle lens topunun içindeki görüntünün öne çıkması ve arka planda bokeh ve benzeri görünümler tercih edildiği için fotoğrafta alan derinliğinin azaltılması gerekir, bunu sağlamak için de maksimum diyafram açıklığı (en küçük f değeri) kullanılmalıdır. Ama tabi ki bu bir kural değil, siz alternatif kompozisyonlar oluşturabilirsiniz.

Lens Topunun Bakımı ve Korunması

Elinizdeki kristal bir küre, yani narin bir malzeme var. Bu nedenle bakım ve koruma gerektiriyor. Aşağıdaki tavsiyeler size yardımcı olacaktır:

  1. Microfiber bir temizlik bezi kullanın

Çekin öncesinde ve sonrasında, parmak izi, çizik, leke ve is gibi durumları önlemek için lens topunuzu microfiber bir bez ile silin.

  1. Kutusunda muhafaza edin

Lens topunuzu kullanmadığınızda microfiber beze (baloncuklu ambalaj da olur) sarılı bir halde orijinal kutusunda veya darbelere dayanıklı bir kutuda muhafaza edin. Kutu veya baloncuklu ambalaj bulamazsanız, kalın bir çorabın içinde de muhafaza edebilirsiniz ama tabi bu bazı istenmeyen durumlara karşı yeterli olmayabilir.

  1. Güneş altında bırakmayın

Cam bir malzeme, büyüteç etkisine de sahip olduğu için güneş altında fazlaca kalması ne yazık ki yangın çıkartma riski yaratır. Özellikle ağaç, yaprak gibi doğal ortamlarda veya kâğıt, karton vs. kolay yanabilen malzemelerin olduğu yerlerde… Ayrıca güneşli havalarda elinizde tutarak çekim yaptığınızda elinizin yanma riskine karşı açınızı doğru ayarlamaya da dikkat etmelisiniz.

Bu küçük arkadaşlarla çekim yapmanın ne kadar zevkli ve yaratıcılığa katkısı olduğunu bir süredir tecrübe eden bir fotoğrafçı olarak kullanmanızı şahsen öneririm. Dünyayı gerçekten avucunuza aldığınızı hissediyorsunuz!

 

Image

Hakkımızda

Türkiye'de fotoğraf ve fotoğrafla ilgili olan herkese hitap eden GezginFoto Türkiye'nin en genç fotoğraf dergisidir.

2 ayda bir yayınlanan dergide porfolyo, fotoğraf yazıları, inceleme, gezi yazıları ve fotoğraf merkezli içerikler bulunmaktadır. Seçkin bayilerde satılan GezginFoto, fotoğrafı çekmeyi seven herkese hitap eden içeriklere sahiptir.