Makale

Bir Fotoğraf Platosu Bali.

Bir Fotoğraf Platosu Bali.

Yazı ve Fotoğraflar: Bülent ŞELLİ

Doğa, insan ve mimarinin muhteşem bir uyum içerisinde olduğu Bali Adası, fotoğraf tutkunları için adeta bir cennettir.

Muhteşem doğası, sıcakkanlı ve samimi insanları, tapınak mimarisi ve ritüelleriyle tropikal iklimden yükselen bir kültür abidesidir. Manzara, portre, mimari başta olmak üzere birçok fotoğraf türünü çekmeniz için hazırlanmış bir stüdyo gibidir.

Bali Hakkında Genel Bilgiler

Güney yarımkürede Ekvator çizgisinin 8 derece güneyinde kalan Bali, 5780 kilometrekare yüzölçümüyle Endonezya’da yer alan bir ada ve yönetim birimidir. Başkenti Denpasar’dır. Bali Denizi ile Hint Okyanusu arasında kalan Bali, Küçük Sunda Adaları’nın en batısında yer alır. Volkanik yapıya sahip Bali’de yer alan Agung, adanın hala aktif olan en ünlü yanardağlarındandır. Bunun dışında Kintamani bölgesinde yer alan Batur Yanardağı da turistler tarafından en çok ziyaret edilen volkanik alandır. Adanın güney ve batı kıyıları düzlüktür, kuzey ve doğusu ise volkanik alanlardır. Tropikal iklimin egemen olduğu adada kuru ve ıslak olmak üzere iki mevsim hakimdir. Kuru sezon yağışların ıslak sezona göre daha az olduğu Nisan ve Eylül ayları arasında kalan dönemdir. Sıcaklık yıl boyunca istikrarlıdır, ortalama 28 derecedir, genel olarak 24-32 dereceler arasında seyreder.

Kısaca Tarihi Detaylar

Doğu Cava ile iç içe olan Bali tarihinde nüfusunun büyük çoğunluğunu Bali’den göç edenlerin oluşturmasına karşın 7. yüzyıldan 13. yüzyıla kadar Endonezya’nın büyük bir bölümünü egemenliği altında tutan Sirivicaya İmparatorluğu’nun etki alanı dışında kaldı. 1000 yıllarında Doğu Cava’yı yöneten Kral Airlangga, Bali’yi ele geçirdi. 13. yüzyılın sonlarında Bali, Macapahit İmparatorluğu’ nun egemenliğine girdi. 16. yüzyılın başlarında Müslümanlar, Macapahit İmparatorluğu’nu yıkınca başta din adamları, bilginler ve sanatçılar olmak üzere, büyük çoğunluğu Müslüman olan Cavalılar, Bali’ye göç ederek burayı sanat, kültür ve din merkezi durumuna getirdiler. 17. yüzyılın sonlarında Bali, birbirinden bağımsız 9 prensliğe bölündü. Bunlardan Surakarta Prensi haklarını Hollandalılara devretti. Bali 1840’a kadar Avrupalılar’ın serbestçe uğradıkları bir ada olarak kaldı. Bu tarihte adaya el koymak isteyen ve şiddetli bir direnişle karşılaşan Hollanda, Bali’yi ancak 1908’de kesin olarak egemenliği altına alabildi, İkinci Dünya Savaşı sırasında Japonlar, Bali Adası’nı işgal ederek Cava Adası’na yapılan bir saldırı için üs olarak kullandılar. Savaş sonrasında Hollandalılar adayı geri aldı. Bali, Endonezya’ya bağlandı. 1950’de yapılan yeni düzenlemede Endonezya’nın yönetim birimlerinden biri haline getirildi.

Nüfus ve Yaşayış

Bali’nin nüfusu 4.2 milyondur. Endonezya’daki en kalabalık Hindu azınlığı barındırmaktadır. Halkın yaklaşık yüzde 85’i Hindu, geri kalanı ise ağırlıklı olarak Müslüman, Hrıstiyan ve diğer dinlerden oluşmaktadır. Adada, Endonezya dilinin yanı sıra Bali yerel dili de etkin şekilde konuşulmaktadır. Bali’nin kadim kültürü ile birleşen kendine özgü bir dini kültürleri vardır. Din, yaşam ile bütünleşmiştir. Ritüeller ve seremoniler kesintisiz olarak devam eder.

 

Gelir Kaynakları

Bali’nin önemli gelir kaynakları turizm ve pirinç üretimi olarak sayılabilir. Ekili alanların çoğunluğunu pirinç kaplamaktadır. Ayrıca mısır, yumrulu bitkiler, yerfıstığı, pamuk da ekilir. Meyveciliğin yanı sıra hindistancevizi, kahve, çay, kakao, tütün gibi ticari bitkiler de yetiştirilir. Sığır ve domuz besiciliği de yapılan adada besin üretimi halkın gereksinimini karşılayacak düzeydedir. Küçük yerleşim merkezlerinde el sanatları gelişmiştir.

 

Bali’ye Neden Gidilir?

Her yıl ortalama 5 milyon turistin ziyaret ettiği Bali’de, kültür turları, balayı turizmi, gastronomi, eğlence hayatı, meditasyon, rafting, trekking, kros bisiklet, sörf, dalış gibi her kesime hitap edebilen farklı seçenekleri bulabilirsiniz. Türk vatandaşları, vize almadan ve giriş ücreti ödemeden bir ay boyunca adada kalabilirler. Bali, kuzey, güney, doğu, batı ve orta olmak üzere beş bölüme ayrılır. Popüler yerler Kuta, Seminyak, Denpasar, Sanur, Nusa Dua, Jimbaran, Ubud, Maymun Ormanı, Bedugul, İkiz Göller, Kintamani ve ünlü Pirinç Terasları genellikle güney ve orta bölümde yer almaktadır. Ulun Danu Bratan, Tanah Lot, Batu Bolong, Uluwatu gibi birçok ünlü tapınak ve ören yerlerinin de önemli kısmı yine bu bölgelerde kalmaktadır. Masaj, ada kültürüyle bütünleşmiştir. Çok sayıdaki salonda masaj terapisi keyfini uygun fiyatlarla yaşayabilirsiniz. Bali’nin kendine özgü müziği ve dansları da mutlaka görülmesi gerekenler arasındadır. Yemek konusunda da yine çok sayıda alternatif vardır. Endonezya mutfağının yanı sıra dünya mutfakları ve fast food zincirleri de Bali’de rahatlıkla bulabileceğiniz seçenekler arasında yer alıyor.

Zengin bir yaşam ve kültüre sahip Bali’de fotoğraf adına aradığınızdan fazlasını bulacaksınız. Fotoğraf sisteminizi, yazlık kıyafetler ve iyi bir yürüyüş ayakkabısıyla destekledikten sonra geriye kalan denklanşöre basmak...

Image

Hakkımızda

Türkiye'de fotoğraf ve fotoğrafla ilgili olan herkese hitap eden GezginFoto Türkiye'nin en genç fotoğraf dergisidir.

2 ayda bir yayınlanan dergide porfolyo, fotoğraf yazıları, inceleme, gezi yazıları ve fotoğraf merkezli içerikler bulunmaktadır. Seçkin bayilerde satılan GezginFoto, fotoğrafı çekmeyi seven herkese hitap eden içeriklere sahiptir.