Cep telefonu ile çoğunlukla ‘anı yakaladığımız’ fotoğraflar çekeriz. Ancak yakaladığımız ‘an’a, her zaman ortalama göz hizası olan 1 metre 65 santimden bakmak zorunda değiliz. Işığı doğru kullanır, kadraja doğru nesne ya da mekânları alır ve hatta kadrajımızı cisimler ekleyerek zenginleştirirsek telefonla da harika kareler elde edebiliriz.
Derleyen: Sahra SEÇUK
Kaynak: Mobil Fotoğrafçılığın 33 Altın Kuralı / Adem MELEKE
Işığı Takip Edin: İyi fotoğraf demek, kompozisyonunuzu en iyi, en etkileyici ışıkla yazmak demektir. Doğru yerde yakalayacağınız gölgelerin oluşturduğu karanlıklar size etkili fotoğraflar çekme şansı verecektir. Profesyonel makinalarda diyafram ve pozlama süresi gibi manuel ayarlar, fotoğrafta istediğiniz etkiyi yaratmakta büyük yardımcıdır. Ne yazık ki bu ayarlar cep telefonunun standart kameralarında ya yoktur ya da çok kısıtlıdır. Mutlaka manuel ayarlama yapmak istiyorsanız bunu sağlayacak çeşitli aplikasyonları App Store’dan ya da Android mağazasından alabilirsiniz.
Netleyin: Pek çok fotoğrafı çektikten sonra üzüleceğiniz nokta, çektiğiniz nesnenin bulanık olmasıdır. Bunu engellemek için cihaz ekranında kadrajınızı ayarladıktan sonra netlemek istediğiniz nesne ya da kişinin üzerine parmağınızla dokunun. Bu sayede otomatik netleme yapacak, ışığı otomatik olarak ayarlamış olacaksınız.
Yaklaşın: Her zaman çekmek istediğiniz nesne ya da kişiye yeterince yaklaşamayabilirsiniz. Bu gibi durumlarda zum yaparak fazlalıklardan kurtulun ve fotoğraf karenizde sadece sizin istedikleriniz yer alsın. Bunun için ekranın üzerinde iki parmağınızı kullanabilir ya da tanımlanmış tuşlar varsa (bazı cihazlarda ses açma-kapama tuşları) bu tuşlar yardımıyla zum yapabilirsiniz.
Dinamik Olun: Eğer manzara ya da manzara önünde insan çekiyorsanız telefonunuzun HDR özelliğini açın. Bu sayede telefonunuz otomatik olarak farklı ışık katmanlarını algılayacak, üst üste çekip bindirdiği fotoğraflarla size daha canlı bir görüntü sunacaktır. Bu özellik iPhone’larda standartken, bazı android telefonlar için ilave aplikasyon gerektirmektedir.
Sıkıştırın: Bazen etkileyici olmanın yolu kuralları çiğnemekten geçer. O zaman nesneleri, kişileri kadrajınıza sıkıştırın. Tüm kadrajı doldurun ve can alıcı renkler ve müthiş detaylar çekin. Teknik olarak bu fotoğraflarda uymanız gereken tek bir kural var, o da illaki bir boşluk kalacaksa o boşlukta başka bir nesne olmamasına özen gösterin.
Kutunun Dışına Çıkın: Bazen de ekrana bakmadan çekin. Cep telefonunuzu yere kadar indirin, yatay değil çapraz tutun, basın ve çekin. Göreceksiniz çok farklı detaylar, ışıklar, gölgeler çekeceksiniz. Telefonunuzun sizden farklı bir gözü varmış gibi davrandığında herkesin gördüğünden farklı fotoğraflar sizi bekliyor olacak.
Konunuza Konsantre Olun: Telefonunuzun lensinin sınırlarını iyice öğrenin, hangi mesafelerden en iyi fotoğrafı alabileceğinizi bilin. Mesela iPhone ve Samsung cihazlarda 9 metreden daha uzaktaki bir insanın boy fotoğrafını aldığınızda modeliniz tüm kadrajda küçük kalacaktır. Bunun için ya zum yapmalı ya da fotoğrafı çektikten sonra kroplayarak modelinizin daha büyük kalmasını sağlamalısınız. Daha konforlu ve özgür fotoğraf çekebilmek için telefona takılan özel lenslerden alabilir, bu sayede daha geniş kadrajlar çekebilir ya da nesnenizi daha fazla zumlayabilirsiniz.
Yer Çekimini Yenin: Nesnelerinize yaklaşın, onların altına girin, onlara tepeden bakın. Onları etkileyici gösterecek alanlar kullanın. Ya da nesnenizin arkasına perspektifi bozacak nesneler koyun. Perspektifi kullanmak açısından cep telefonları profesyonel kameralardan çok daha avantajlıdır. Çünkü onlar küçük ve her yerden görüntü alabilir. Özellikle selfie çubuklarını kullanarak harika perspektifler oluşturabilirsiniz.
Doğru Filtreleyin: Cep telefonunda fotoğraf çekerken çeşitli aplikasyonlar kullanmanız mümkündür. Bu sayede fotoğrafınızı daha etkileyici, daha özel veya manipüle edilmiş olarak çekebilirsiniz. Böylece fotoğrafınızı hiçbir ekstra program kullanmadan, daha çekerken düzenlemiş olacaksınız. Tabi fotoğrafı çektikten sonra pek çok aplikasyonla düzenleyebilirsiniz.