Makale

Yıldız Pozlamanın Olmazsa Olmazları

Yıldız Pozlamanın Olmazsa Olmazları

“Yıldızların yer değiştirişini görmek mi istiyorsun, onlarla birlikte dönmen gerek.”

Marcus Aurelius

Şehir hayatının bizlere getirdiği güzelliklerin yanında maalesef olumsuz yanları da çok fazla. Bir gece yarısı gözlerimizi gökyüzüne çevirdiğimizde görebildiğimiz yıldız sayısı 40-50’yi geçmemektedir genelde. Şehir ışıkları sadece en büyük yıldızları seçebilmemize olanak sağlıyor. Ancak tüm şehri karanlıklara boğup gökyüzünü incelersek bu sayıyı neredeyse 4 bine çıkartıyoruz. Galaksimiz ise esasen bilinen 320 milyar yıldıza ev sahipliği yapıyor. Bu yıldızları görüntülemek ve fotoğraflamak için ise devasa teleskoplara ihtiyacımız yok. Sahip olduğumuz DSLR fotoğraf makinalarımız ile oldukça güzel yıldız fotoğrafları çekmemiz mümkün.

NURİ ÇORBACIOĞLU, AFIAP  Instagram : @nuricorbacioglu

 

Mekan Ve Tarih Seçimi Önemli!

Yıldız fotoğrafı çekerken dikkat edilmesi gereken noktalardan biri çekim yapılacak mekandır, çünkü seçtiğimiz mekan ne kadar karanlık ve şehirden uzak olursa fotoğraflanabilecek yıldız sayısı da o kadar artacaktır. Mekanımızı belirledikten sonra, tarih seçimi de oldukça önemlidir. Çünkü çekim tarihimizi yine ışığı en aza indirmek adına Ay’ın durumuna göre belirliyoruz. Ay’ın hiç çıkmadığı veya erken battığı günler çekim için daha uygundur. Dolunay günleri veya yıldızların görünmesine engel olacak bulutlu günler yıldız pozlama için tercih edilmemelidir. Şayet mümkünse çekimden birkaç saat önce bölgedeki kişilerden havanın bulutluluk durumunu öğrenmek işimizi kolaylaştırabilir. Burada en önemli durumlardan birisi de akşam sahada çekimde olacağımızı, köyün muhtarı, jandarma, milli parklar vb. gibi kurum ve kuruluşlara bildirmek ve gereken izinleri almaktır.

Doğru Ekipman Ne?

Bir diğer önemli nokta ise zaten manzara fotoğrafçılığının temel taşı olan geniş açılı lenslerdir, özellikle de açık diyaframlı lensler… Tabi çekim süresince makinayı rüzgarda sarsmayacak ve birkaç saat taşıyabilecek kadar güçlü bir tripoda da ihtiyacımız olacak.

Makinayı sabitleyerek, yarım saat veya daha uzun sürede tek bir fotoğraf ortaya çıkmasını sağlayan ‘Bulb’ modunda yapacağımız yıldız çekimleri için pozlamayı başlatmaya ve bitirmeye yarayan denklanşör kablolu kumanda ve time-lapse çekebilmek için kablolu zaman ayarlı (intervalometreli) uzaktan kumanda lazım olacaktır.

Kutup Yıldızını Bulalım

Makinamızı sabitledik ve çekime hazırız. Yıldızlardan bir spiral oluşturmak istiyorsak, ilk yapmamız gereken kutup yıldızını bulmak. Yıllar yılı Şimal Yıldızı olarak bildiğimiz, Anadolu’da Çoban Yıldızı adını almış Kutup Yıldızı dünyamızdan 650 ışık yılı uzakta ve güneşten 3 bin kat daha parlak bir yıldızdır. Küçükayı yıldız kümesinin kuyruğundaki yıldızların sonunda yer alması sebebiyle kolayca tespit edilebilir. Kutup Yıldızı dünyanın ekseni ile paralel olduğundan pek yer değiştirmez, dolayısıyla diğer yıldızlar onun çevresinde dönüyormuş gibi görünür.

Makine Ayarları

Kutup Yıldızımızı da bulduktan sonra makinamızın askı kayışını her türlü sarsıntıdan korunmak amacıyla sökmeli ve objektifimizi manuel olarak sonsuz netlemeye almalıyız. Fenerlerimizle de kadrajdaki bazı noktaları aydınlatarak kompozisyonumuzu tamamlamalıyız.

Her ayarımız tamam olduktan sonra makinamızın ISO değerini oldukça yükseltip (1000-4000 arası olabilir, ortamdaki ışığa göre) 20-30 saniyelik bir deneme çekimi yaparak kadrajda istemediğimiz bir şey olup olmadığından emin olmalıyız. Bu kısa çekim aynı zamanda bize makinamızın Noise Reduction özelliğinin açık olup olmadığını anlatır. Şayet açık ise makinamız çekim bittikten sonra 20 saniyelik bir pozlamayı ancak 20 saniye sonra ekrana getirir. Yani 20 saniyelik çekimimizi 20 saniyede temizler. Biz 30 dakikalık bir yıldız pozlamadan sonra 30 dakika da temizlemeyi beklemek zorunda kalırız. Bu sebeple yıldız pozlamada High Iso Speed Noise Reduction, Long Exposure Noise Reduction ve Active D-Lightning gibi tüm özellikleri kapatıyoruz.

Tek Kare Yıldız Pozlamayı Nasıl Yapacağım?

Kadrajımız düzgün ve net, makinemizin ilgili tüm özellikleri kapalı, üçayağımız yere sağlam basıyorsa makinemizi son kez kontrol edip fenerlerimizi söndürüp çekime başlayabiliriz.  Öncelikle yükselttiğimiz ISO’yu tekrar düşürmeliyiz. Perde hızı ayarı “B”-Bulb modunda, diyafram ayarımız da objektifimizin elverdiği en açık F değerinde olmalı. F:2.8, F:3.5 ve F:4 yeterli olacaktır. Fotoğrafları mutlaka RAW formatında çekecek olmamıza rağmen, yine de beyaz ayarını “Tungsten” olarak ayarlamakta fayda vardır. Uzaktan kumanda çekim ayarına aldıktan sonra da tüm ışık kaynaklarımızı kapatıp kumandamızın düğmesine basıyoruz. Çekim süresince asla ışık kullanmamalıyız. El feneri, arabanın iç lambası, cep telefonunun ışığı… Işık az bile olsa özellikle makinenin arkasından gelen ışık, geniş açı kadrajımızda makinemizin kendi gölgesinin oluşmasını sağlar ki bu hiç istenmeyen bir durumdur.

Çekim süresi dolduğunda pozlamayı bitirip LCD ekrandaki görüntüyü gördüğünüzde değişik bir mutluluk yaşayabilirsiniz. Çünkü normal bir fotoğrafın dışında, bu sefer gözle gördüğünüz ile çektiğiniz fotoğraf arasında oldukça büyük bir fark vardır. Ve hareketlerini görüntülediğiniz yıldızların aslında onlarca yıl evvelki hareketlerini görüntülediğinizi bilmek inanılmaz bir duygudur.

Time-Lapse Yıldız Pozlamayı Nasıl Yapacağım?

20’şer 30’ar dakikalık pozlamalar ile yıldız izlerini görüntüledik. Peki ya gökyüzünde gözümüzle gördüğümüz görüntüyü, hatta Samanyolu’nu da fotoğraflamak istiyorsak? Aslında bunun için de kullandığımız ekipman oldukça uygundur. Geniş açı ve açık diyafram lensler Samanyolu’nu görüntülemek için oldukça idealdir.

Jpeg olarak F:4, 30 saniye ve ISO 1600 gibi teknik değerlerle çektiğimiz onlarca adet fotoğrafı (100’den fazla olmasını tavsiye ederim) ücretsiz sahip olabileceğimiz Startrails isimli program ile birleştirerek bir time-lapse fotoğraf ve video elde edebiliriz. Oldukça hızlı çalışan programda dilediğiniz şekilde değişik birleştirmeler de yapabilirsiniz.

Yıldız Pozlamada Yapılan Hatalar

Genel hatları ile yıldız pozlamayı bu şekilde tamamlayabiliriz. Ancak her çekimde olduğu gibi yıldız pozlamada da sık karşılaştığımız bazı hatalar vardır:

  • Noise Reduction’ı açık bırakmak.
  • Active D-Lightning özelliğini açık bırakmak.
  • Ayna kilidi kullanıp, kablo deklanşöre bir kez basıp çekim başladı sanmak (Her modda olmuyor)
  • Objektifin kapağını kapalı unutma
  • Deneme çekimi yaparken kullanılan yüksek ISO’yu düşürmeden uzun pozlamaya başlamak.

 

NOT: Yıldız çektiğiniz geceden sonra hemen ayarlarınızı eski duruma döndürünüz, ertesi gün çekimlerde geceden kalma bir makine istemezsiniz =)

Image

Hakkımızda

Türkiye'de fotoğraf ve fotoğrafla ilgili olan herkese hitap eden GezginFoto Türkiye'nin en genç fotoğraf dergisidir.

2 ayda bir yayınlanan dergide porfolyo, fotoğraf yazıları, inceleme, gezi yazıları ve fotoğraf merkezli içerikler bulunmaktadır. Seçkin bayilerde satılan GezginFoto, fotoğrafı çekmeyi seven herkese hitap eden içeriklere sahiptir.