Laleper Aytek'in 'Hayat Başka Yerde' Sergisi Açılıyor.
Laleper Aytek’in, “Hayat Başka Yerde” sergisi 10 Aralık 2019 – 11 Ocak 2020 tarihleri arasında Millî Reasürans Sanat Galerisi’nde...
Sergi için hazırlanan kitabın metni, sanatçının sergiye zemin teşkil eden, kendi kaleme aldığı bir şiir ve çevirisini Tahsin Yücel’in yapığı Marguerite Duras’ın “Sevgili” kitabına yazdığı önsözden bir alıntı üzerine inşa ediyor.
Laleper Aytek’in “Hayat Başka Yerde” başlıklı sergisi 10 Aralık 2019 – 11 Ocak 2020 tarihleri arasında Millî Reasürans Sanat Galerisi’nde izlenebilir.
Hayat Başka Yerde, fotoğrafçının 2016-2019 yılları arasında Türkiye, Fransa ve Yunanistan’da farklı şehirler, kıyılar ve adalarda çektiği kırk siyah-beyaz fotoğraftan oluşuyor.
Fotoğrafçı Hayat Başka Yerde’de şu sorulardan yola çıkıyor: Hayat nerede? Hayat ne kadar? Hayat ne zaman?
Hayat kırar, döker. Dağıldıkça sorular(ı) artar. Ve çoğu cevapsız sorular, haller arasında karmakarışıklaşan (kaybolan?) akıl, kalp, beden, ruh değişir, dolaşır, kıvranır, susar, çığlık atar, isyan eder ya da kabullenir hayatın getirdiklerini, götürdüklerini.
İç azalır, göz susar…
İz büyür, su derinleşir…
Yaşamak, Fernando Pessoa’nın söylediği gibi başkası olmak ve dönüşmekse, hayat kaç başkasına dönüştürür bizleri? Gündelik hayatın aşındırıcı dokusu, bir boğulma, bir gülümseme, sessizin payı yahut gönlün itirazı tüm duyularımızdan ihlale girişir hayatı, bizi…
Kalp, akıl, ruh hep bir çıkış arar.
Bir yol, bir iz peşinden gideceği.
Bir dokunma, bir bakış.
Bir ses, bir yüz.
Hayatın dokunul(a)mayan, dokunmaya korkulan, kaçılan, sorul(a)mayan, saklanan yüzlerinden birinden diğerine savrulurken, bir kalp izin istemez…
“Hayat Başka Yerde” benim için çekimlerin yapıldığı mevsimler, coğrafyalar ve tarihlerden kolektif hafıza anlamında muaf herhangi bir zaman, mekân ve coğrafyaya mal edilmeden ancak dünyaya, hayata ve zamana kendi tarihimden bakarak bir perdeyi kaldırma yahut aralama arzusu olarak okunabilir, okunmalıdır diye düşünüyorum.
“Hayat Başka Yerde” bir tanıklık hikayesi de değil; ütopik bir tasavvur, cevapsız bir soru, zamansız bir iç dökme, yaşadıklarıma yahut aslında hiç yaşamadıklarıma bakma, içinden çıkılamayanın içinde hissedilenler, ufak hikayeler, bir hayat özlemi ya da eksikliği, silik rüyalar, bir gözden geçirme (ama asla temize çekme değil).
Bir başkası için de (izleyici) kendi iç/saklı hikayesine bakmak üzere belki bir aralık oluşturabilir düşüncesiyle; bir yanını şiire, diğer yanını hiçbir yere dayamış bir “isyan” belki de kim bilir…
Bulursam gidebileceğim,
Bulursanız gidebileceğiniz.”
“Hayat Başka Yerde” sergisi 10 Aralık 2019 – 11 Ocak 2020 tarihleri arasında Millî Reasürans Sanat Galerisi’nde izleyicilerle buluşacaktır.