Engin Güneysu Fotoğraf Sergisi
Engin Güneysu’nun beş farklı ülkede Sovyetler Birliği etkilerini gözlemlediği “Ladalans” adlı fotoğraf sergisi 5-26 Kasım tarihleri arasında Kadıköy Nâzım Hikmet Kültür Merkezi’nde ziyaretçileri ile buluşacak.
Sergi, Sovyetler Birliği’nin izlerini taşıyan Asya’daki Türk Cumhuriyetleri ve bir Latin Amerika ülkesi olan Küba da dahil birçok ülkedeki köklü kültürün günümüz tarihine nasıl yansıdığını gösteriyor.
Üretimi Sovyetler döneminde başlayan ve 2000'li yıllara kadar devam eden Lada otomobillerinin okyanuslar arası yolculuğu, "Ladalands" sergisi ile günümüz kültürlerine fotoğrafik bir bakış açısı sunuyor.
Projeyi Aida Teimourlouie sergi yazısı ile şöyle anlatıyor:
“Volga nehri kenarındaki Jiguli Dağları’ndan adını alan Vaz serisi araçlar, Engin Güneysu fotoğraflarıyla göz göze geldiğimizde, sade ve iddiasız yanları ile karşımıza çıkıyor. Köşede, güneşli bir günde, gölgede veya hareket halinde... Onlar, Ladalar!
İnsan, çağlar boyunca hep araçlar üretti... Zaman içinde bu araçlar, taşıyıcı olarak farklı kültürler ve görüşleri sınır tanımadan beraberinde sürüklediler.
Birbirinden çok uzak ve farklı coğrafyalar, kimi zaman benzer kültürel değişimler yaşıyorlar. Aynı politik hedefleri arzulayan ülkeler, sadece politik alanda kalmayıp dil ve kültür değiş tokuşu yaparak yakın olmaya çalışıyor ve aynı ipe bağlıymış gibi görünüyorlar.
Sovyetler Birliği’nde üretilmiş ve ülkenin simgelerinden olmuş olan Lada otomobilleri de; politik bir benzerliğin gölgesinde Küba sokaklarında ortaya çıkıyor. 60’ların Sovyet Birliği’nde, komünist İtalya ortak yapımı ile hayata geçen Lada otomobilleri soğuk ve zor koşullar için üretildi. Sıcak sulara ulaşmak, soğuk iklime sahip zamanının Sovyetler Birliği için bir özlemdi... Küba ve Sovyetler arasında yapılan anlaşma, hem ticari olarak hem de böyle bir özlemin gerçeklemesine önayak oldu. Lada, Küba’nın sıcak ve güneşli iklimine kolayca uyum sağlasa da eski Sovyet kültürünü de yansıtıyor.
Sınır tanımayan bir azim ve politik açıdan birbirine yakın istekler, Rusya ve Latin Amerika’daki bu küçük ada ülkesini yakınlaştırmıştır. 1960’larda başlayan Castro ve Sovyetlerin ticari işbirliği ve 1962’deki Küba füze krizi; Amerika ve Küba arasındaki düşmanlığı alevlendirdi ve bunun sonucunda Amerika’nın Küba’ya ambargo uygulaması kararını getirdi. Ambargoya rağmen kurumlar aracılığıyla satın alınan araçlar Sovyetlerin dağıldığı 90’lara kadar Küba’ya girmeye devam etti.
Üretimin başlangıcından itibaren halk arabası olmayı amaçlayan bu tasarım, insanların hayatlarının bir parçası haline geldi. Sağlam ve aynı zamanda hafif yapıya sahip Lada’lar bu coğrafyaya da çok rahat uyum sağladı. Eskiden Sovyet topraklarına ait günümüz Azerbaycan’ında, yol kenarındaki bir araç, bize geçmişten gelen av kültürü geleneğini yansıtıyor. Farklı bir ülkede, Latin Amerika ülkesi olarak geçen Küba’da aynı arabayı bir taksi veya polis aracı olarak görüyoruz. Sınıfsal ayrımın olmadığı ve ambargonun hakim olduğu bu topraklarda, her parçasının defalarca kullanıldığına ve tekrar bir Lada’yı canlandırdığına şahit oluyoruz.
Engin Güneysu’nun “Ladalands” adlı serisinde, Asya ülkelerinden Latin Amerika’ya, farklı coğrafyalarda kendine has gözlemiyle, Eski Sovyetler Birliği kültürünün en önemli öğelerinden Lada’nın günümüz Sovyet etkisi olan kültürlerine nasıl yansıdığını görüyoruz.”
ENGİN GÜNEYSU
Engin Güneysu 1981 yılında Türkiye’nin Kradeniz ili olan Samsun’da doğdu. Fotoğrafçılık kariyerine 2004 yılında İzmir’de, Cena Reklam Ajansında fotoğraf editörü olarak başladı,yine aynı yıl içinde Bodrum’un Kalbi dergisi ve 2004 Turkey/izmir /Çeşme Guide kitabının fotoğrafçılığını yaptı. 2006-2007 yılları arasında Türkiye/Samsun'da Eğitim Gönüllüleri Parkında,aralıklı olarak, çocuklara yönelik fotoğraf eğitimi verdi. 2008 Uluslararası National Geograhic Fotoğraf Yarışması Türkiye’de ikincilik ödülü aldı. Bununla birlikte eserleri birçok yarışmada ödül, derece, sergilemeye hak kazandı. 2011'de açılan Türkiye fotoğraf müzesi'nde fotoğrafları müzenin daimi kolleksiyonunda yer aldı. Türk Hava Yolları dergisi olan Skylife magazinde 2014-2015 tarihlerinde fotoğraf editörlüğü yapmıştır.Şu sıralar çeşitli dergiler için editoryal işler yapmaktadır, 2012 de katıldığı Agence Le Journal fotoğraf ve multimedia ajansı bünyesinde 5 yıla yakın fotografçılık yapmıştır .Bugünlerde uzun soluklu fotoğraf projeleri yürütüp Yurt içinde ve dışında fotoğrafçılık atölyeleri düzenlemektedir.
Açılış: 5 Kasım Cuma 2021 19:00
Ziyaret Günleri: Pazartesi-Pazar 11:00-20:00
Adres: Osmanağa Mahallesi Ali Suavi Sokak No:7 Kadıköy/İstanbul
Telefon: 0216 414 22 39
Etiketler: kültür, sanat, istanbul, etkinlikler, fotoğraf