Kapadokya'dan Yıldızlar
Haberler

Kapadokya'dan Yıldızlar

Samanyolu ve yıldız fotoğrafları çekmek için Kapadokya’ya gitmeye karar verdim. Bu tür fotoğraflar çekmek için gökyüzünün bulutsuz olması ve ay ışığının olmaması gerekir. Bu şartlara uygun tarihleri belirleyip 01 Temmuz 2016 tarihine göre planımı yaptım.

Değerli dostum Elvan Alver ile sabah 04:30 gibi kendi aracımızla yollara düştük. Seyahat öncesi Kapadokya’da bizlere yardımcı olacak tanıdık fotoğrafçı arkadaşlar ile irtibata geçmeye çalıştık. Sevgili fotoğraf dostlarımız İlker Katık – Serkan Aydoğan kardeşlerimize ulaştık. Bizlere verdikleri adrese doğru yola koyulduk. Yaklaşık olarak 750 km’lik bir yolculuk sonrası konaklama yapacağımız otelimize geldik.

İlk olarak Serkan Aydoğan ile tanıştık, daha sonra İlker Katık arkadaşımız da bize katıldı. Konu malum fotoğraftı ve saatlerce muhabbete doyamadık. Akşam ezanı ile iftarımızı yapıp çekimler için planlar yapmaya başladık. Bu esnada değerli abimiz Cafer Gezer de bizlere katıldı ve hep beraber yola koyulduk.

Yaklaşık 30 dakikalık bir yolculuk sonrasında peri bacaları da bulunan ancak hiç ışık olmayan bir noktaya geldik. Burada samanyolu ve yıldız fotoğrafları çektik. Çekimlerimiz sırasında orada bulunan peri bacalarından birinin içinde semaver ile çay demledik ve içtik. İçtiğim en keyifli çaylardan biriydi doğrusu.

İlk Kez Yıldız Fotoğrafı Çekeceklere Öneriler

Astro fotoğrafçılık diğer fotoğraf türlerine göre biraz daha zor bir alandır. 

• Çekim şartlarını oluşturabilmek için hem bilgi hem de hava şartlarını iyi takip etmek gerekir. Bu şartları sağlamak için ay takvimini takip edip yeni ay evresini belirlemek önemlidir. Bu tarihin birkaç gün öncesi ve sonrası uygun oluyor çekim için. Zira gökyüzünde ayın görünmesi çekimlerimizi etkilemektedir. 

• Bir diğer olmazsa olmaz, gökyüzünün bulutsuz ve temiz olması.

• Yerleşim yerine en az 5 metrelik bir mesafede çekim yapmanız önemli. Yerleşim yerine yakın olduğunuzda, siz bulunduğunuz ortam itibari ile her ne kadar ışıkları görmeseniz de çekim sırasında sensör mutlak şekilde görür ve fotoğrafınız etkilenir. 

Şunu hiç akınızdan çıkarmayın: Ancak doğru şartlar ile doğru fotoğrafa ulaşabilirsiniz. Bunun yanı sıra dikkat etmeniz gereken diğer önemli detaylar:

• Birincisi güvenlik çok önemli. Mutlaka yanınızda birileri olsun. Ayrıca çekim yaptığınız bölgenin kaymakamlığına bir yazı yazarak kendinizi tanıtıp TC kimlik numaranızla orada olduğunuzu bildirin. Onlar da gerekli güvenlik güçlerine bilgi versinler.

• Yanınızda mutlaka el feneri, yiyecek, içecek mümkünse oturabileceğiniz bir tabure bulunmalı.

• Çekimler gece saatlerinde olacağı için giyeceklerinizi de bu şartlara uygun ve kendinizi koruyacağınız şekilde ayarlamanız gerekir.

Şimdi biraz ekipmanla ilgili bilgi vermek istiyorum. Zira sonucu direkt etkileyecek bir diğer unsur bu… 

• Fotoğraf makinesi için ISO performansı iyi olan full frame ISO diyafram ve estantaneyi birbirinden bağımsız ayarlayabileceğiniz iyi bir makine gerekiyor. Eldeki mevcut imkanlar dahilinde tabi ki…

• Geniş acılı lensler tercih ediyoruz. Diyafram değeri 1.4 ile 2.8 arası ideal olur. 10 – 22, 16 – 35, 14 – 24 gibi ya da elinizde bulunan mümkün olan en geniş lensi mutlaka tercih ediniz. F değeri 3.5 veya F 4 de olabilir. Bu daha fazla ISO olarak çekiminize etki eder.

• İyi ve sağlam bir tripod çok önemli. Zira uzun süre makine çekim halinde olacağı için rüzgar vs.den fazla etkilenmemesi çok önemli.

• Kablolu time lapse kumandası… İşinizi görecek her marka olabilir.

• Kutup yıldızını gökyüzünde bulup onu kadraja almanız şart değil ama eğer yıldız çizgilerinin halkalar halinde fotoğrafta görünmesini istiyorsanız bunu kadraj içine almanız şart.

Cep telefonlarına yükleyeceğiniz yıldız programları ile kutup yıldızını rahatlıkla bulabilirsiniz. Kaldı ki çıplak gözle de biraz gözlem yaptığınızda bulmanız gayet kolay.

Çekim alanına gidip gerekli tedbirlerimi aldım. Tripotumu kurdum. Makinamı yerleştirdim. Kutup yıldızının kadrajımın içine geçeceği şekilde kadrajımı ayarladım. Kumandamı yerleştirdim. Lensinizde titreşim önleme özelliği var ise mutlaka onu kapatın. (STABILIZER -OFF) Makinanız çekim yapmaya hazır hale geldi.

Ortamda ışık olmadığı için burada sizi zorlayacak en önemli şartlardan biri netleme işidir. Lensinizi manuel netlemeye alın ve sonsuz halkasını sıfıra sıfır ayarlayın. F değerini lensinizin müsaade ettiği en açık duruma getirin. 25 – 30 sn’lik deneme çekimleri yapıp istediğiniz sonuçlara ne kadar yakın sonuçlar alıyorsunuz onu kontrol edin. Bu arada kadraj düzeltmeleri yapmayı unutmayın. Işık şartları için gerekirse ISO’ya müdahale edin. Tüm bu şartları kontrol edip her şeyden emin olduğunuzda çekim yapmaya başlayabilirsiniz. Ortalama olarak 200 ile 250 kare çekmeniz size yeterli pozlamayı vermiş olacaktır. Çekim yaptığınız fotoğrafları daha sonra işleme esnasında rahatlıkla müdahale etmeniz için RAW çekmenizi öneririm.

Bundan sonra yapmanız gereken, fotoğrafları toplu halde işleyip farklı programlar vasıtası ile birleştirmek... Bu işlemlerin hepsini Photoshop’ta yapıyorum.

Örnek olarak verdiğim fotoğrafımın çekim değerleri şu şekildedir:

• Canon 5D Mark 3

• Canon 16 – 35 F 2.8 II

• Manfrotto Carbon Tripot 

• F 5.6

• 20 sn

• ISO 100

• Manuel netleme 

• 252 adet fotoğraf 

Umarım sizlere verdiğim bu bilgiler ile yapacağınız çekimlere güzellikler katabilirim.

Yusuf Tatlıtürk

Yazdır e-Posta