Fotoğraf Sanatçısı Alp Alper’in 7 Yıllık Çalışması “Gökyüzünden Türkiye Air”
Alp Alper’in, Türkiye’nin dört bir yanında 7 yıldır fotoğrafladığı görüntüleri bir araya getirdiği fotoğraf albümü “Gökyüzünden Türkiye Air” yayımlandı.
“Bazen yolda yürürken gözünüz birden uçan bir kuşa takılır. Belki bir martı, belki bir güvercin, belki bir serçe, belki de bir kumrudur o..
Peki o an "Ben de keşke uçabilseydim ve onlar gibi özgürce yeryüzüne gökyüzünden bakabilseydim" dediğiniz oldu mu hiç?
Bu soruyla başladı ben de her şey, benim hikayemin başladığı gibi…”
Alp Alper
Çocukluğundan bu yana gökyüzünden dünyaya bakmanın büyüsüne inanan Alp Alper’in, daha önce yayımlanan fotoğraf albümleri "1000 Feetten Türkiye", "Dreamscape Türkiye" ve "Dört Mevsim İstanbul"un ardından, 7 yıllık bir çalışmanın ürünü olan “Gökyüzünden Türkiye Air” albümü yayımlandı.
1999 yılından bu yana çalışmalarında gökyüzünden Türkiye’nin farklı bölgelerini fotoğraflayan sanatçı, yaşadığımız ülkeye herkesten farklı bir perspektiften bakıyor. Uçak kokpitlerinde geçen çalışma hayatı boyunca, yeryüzünü alışılmışın dışında görüntüleme şansı elde eden Alper, arşiv niteliğindeki son kitabında da Türkiye'nin belgesel hafızasına değerli bir katkıda bulunuyor. Dijital dünyayı her yönüyle deneyimlediğimiz şu günlerde, drone kullanmadan çekilmiş fotoğraflar, okuyucuyu sahip olduğumuz ve zamanla kaybettiğimiz güzelliklerle dolu bir yolculuğa çıkarıyor.
Alp Alper Kimdir?
1965 yılında Ankara’da doğan Alp Alper, ilk, orta, lise ve üniversite öğrenimini bu kentte tamamladı. 1992 yılında Türk Hava Yolları’nda başlayan kariyeri uça tutkusunu perçinledi ve fotoğraflarında gökyüzünden yeryüzünü fotoğraflayarak alışılagelmişin dışında fotoğraflara imza attı. Türkiye’yi sarsan büyük 1999 depreminden sonra bir ekip kurarak kendisini ‘Alp Alper’ olarak dünyaya tanıtan, “1000 feet’ten Türkiye” adını verdiği büyük serüvene atıldı. Çalışmaları esnasında Atina, Warşova, Cape Town, San Paulo, Berlin, London, Pekin, Disburg, Toulouse, Aussıllon, Belgrad, Shizuoka, Kyota, Tokyo, Paris, Budapeste, Bern ve New York’ta “1000 feet’ten Türkiye” kişisel fotoğraf sergileri açtı.
Türkiye’de National Geographic, Gezi-Traveler, Gurme, Ulusoy Traveler, Yunanistan’da Cosmos Travel ve National Geographic, Polonya’da ise National Geographic dergilerinde freelance olarak çalışmalarını sergileyen Alper, aynı zamanda tarih ve arkeolojiye ilgi duymakta olup bugüne kadar 70 ülkeye fotoğraf ve keşif gezileri düzenlemiştir. Sanatçı halen Türkiye ile ilgili dört fotoğraf projesi ve iki belgesel projesini ekibiyle birlikte sürdürmektedir. İki kız çocuğu babası olan Alper, fotoğraf tutkusu dışında paragliding ve scuba diving yapıyor.