Projektör nasıl seçilir?
Nerede olursanız olun, seçtiğiniz projektörle izleyicilerinizi hayran bırakacak görüntüler yansıtabilirsiniz. Hangi tip mekanda nasıl projektör seçmeniz gerektiğine karar veremeyenlerdenseniz bu yazıya mutlaka göz atmanızı tavsiye ediyoruz. (Bu yazı Saatçıoğlu Dış Ticaret A.Ş. distribütörlüğündeki Sony projektörler üzerinden yazılmıştır.)
Ev Sineması Projektörleri
Karanlık bir oturma odası, bodrum katı veya özel gösterim mekanında mümkün olan en iyi görüntü kalitesini ev sineması projektörleri sunar. Projektörün yakınlaştırma lensi sayesinde görüntü boyutu üzerinde ince ayar yapılabilir. Böylece görüntü her tür iç mekana uyum sağlar. Sony’nin tüm ev sineması projektörleri Full HD veya daha yüksek çözünürlüktedir, 4K ise bu çözünürlük seviyesini dört katına çıkararak profesyonel sinema projektörlerinin çözünürlük seviyesine taşır. “Yükseltme” özelliği, Blu-ray™ veya DVD üzerinde filmlerin piksel sayımını 4K seviyelerine yükseltir. Bu özellik, 3D filmlerin kalitesini 4K detayına yükselten Reality Creation işleme süreciyle sağlanır. Motionflow teknolojisi bulanıklığı azaltarak ekran üzerinde hareketlerin netliğini yükseltir. Ayrıca sessiz diyaloglarda rahatsızlık oluşmaması için fan sesi alçak tutulmuştur.
Müzeler, büyük mekanlar ve sergiler için projektörler
Müzeler, sanat galerileri ve halka açık diğer mekanlar için simülasyon projektörleri daha uygundur. Değiştirilebilir lensler ve lens kaydırma ayarı sayesinde, projektör nerede bulunursa bulunsun kolayca doğru orantıda büyük görüntüler oluşturulabilir. Uzun saatler boyunca çalışabilme özelliği, lazer projektörleri daha çok tercih edilen bir seçenek haline getirir. Uzun süre işlev gören ışık kaynağı, düşük çalıştırma maliyetleri ve minimum bakım gereksinimi ile çalışma ömrü boyunca sabit bir parlaklık sergileyen bu projektörler, kenar karıştırma özelliği ile de birden fazla projektörden gelen görselleri kusursuz bir biçimde birleştirerek son derece büyük boyutlu ve yüksek çözünürlüklü görüntüler oluşturur. Görüntü eğme özelliği ise düzgün olmayan eğimli yüzeyler üzerine projeksiyon imkanıyla yaratıcılık bakımından heyecan verici olanaklar sağlar.
Eğitime yönelik projektörler
Büyük sınıflar için kurulum projektörleri idealdir. Bu tip projektörler 4000 lümeni aşan ışık gücüyle parlak ve kuvvetlidir, güneşlikleri indirmeye gerek kalmadan görüntü yansıtmanızı sağlar. Değiştirilebilir lensler, projektörü sınıfınızın istediğiniz noktasında kalıcı olarak sabitleme yönünde size daha fazla esneklik verir. Lens kaydırma ayarı ve dikey eğim düzeltme özelliği sayesinde aslına sadık ve doğru orantıda görüntüler elde etmek kolaydır.
Bir kurulum projektörünün yüksek parlaklığına ihtiyaç duymadığınız küçük sınıflar için ise taşınabilir projektörler idealdir. Bu projektörler, 2.5 kg ile 4 kg arası tipik ağırlıklarıyla hem küçük hem de hafiftir. Böylece sınıflar arasında kolayca taşınabilir ve her dersin başında çabucak kurulabilirler. Görüntülere, bir duvar veya beyaz tahtayı dolduracak şekilde ince ayar uygulamak amacıyla, dahili bir yakınlaştırma lensi edinmek isteyebilirsiniz. Ayrıca zaman kazanmak için hızlı açılma/kapanma özelliğinin yanı sıra Otomatik Karartma ve Görüntü Kapatma gibi enerji tasarrufu özelliklerini de pratik kullanım sağlar.
Dar bir alana sahip daha küçük sınıflar için Kısa Yansıtma Açılı (ST) ve Ultra Kısa Yansıtma Açılı (UST) projektörler mükemmel uyum gösterir. Bunlar bir duvar, ekran veya dijital beyaz tahtaya çok yakın bir konuma yerleştirilebilir, 2 metre ve hatta daha uzak bir mesafeye kadar net görüntüler yansıtabilirler.
Oditoryum ve amfiler için projektörler
Büyük sunum mekanları için yüksek oranda parlak ışıklar ve ekstra büyük görüntüler son derece önemlidir. Sony F Serisi kurulum projektörlerinde parlaklık 4000 lümen değerinin biraz üzerinden başlar, VPL-FHZ57 gibi modellerde ise 7000 lümene ulaşır. Projektörlerin yoğun olarak kullanıldığı büyük oditoryumlarda VPL-FHZ65 gibi modeller güvenilirlik, enerji verimliliği ve düşük çalıştırma maliyetleri bakımından sağlam sonuçlar verir, lamba değişimi gerektirmeden tahmini 20.000 saat çalışırlar.
Kurumsal ortamlar için projektörler
Toplantı odaları ve büyük toplantı mekanları için gün ışığında dahi net bir şekilde görülebilecek parlaklıkta projektörler gerekir. Tavana monte bir kurulum projektörü, 4000 lümen veya üzeri güçlü parlaklığıyla ilk seçiminiz olmalıdır. Sony’nin F Serisi modelleri, derli toplu kablolama sistemi ve gürültüyü en alt düzeyde tutan fısıltı sessizliğindeki fanı ile zarif kurumsal dekorlara uyum sağlar. İsteğe bağlı değiştirilebilir lens seçenekleri sayesinde hangi boyutta olursa olsun her odada doğru orantıda büyük görüntüler elde etmek daha kolaydır. Büyük toplantı odaları için harika bir özellik niteliğindeki kenar karıştırma, iki veya daha fazla projektörden çok büyük boyutlu bir görüntü yansıtır.
Uçuş ve otomotiv simülasyonu için projektörler
Uçuş simülasyonu ve otomotiv CAD (Bilgisayar Destekli Tasarım) gibi endüstriyel uygulamalar için yüksek güce sahip simülasyon projektörleri gereklidir. Uzun süreler boyunca ağır çalışmaya dayanacak şekilde tasarlanmışlardır. Lazer ışık kaynağı kullanan projektörler, 20.000 saate kadar bakım ve lamba değişimi gerektirmeden çalışarak tutarlı görüntüler sunar. Kenar karıştırma özelliği, birden fazla projektörden alınan görüntüleri kusursuz bir şekilde birbirine ekleyerek son derece büyük boyutlu bir resim meydana getirir. Farklı ortamlara uyum sağlayacak şekilde, renk üretimi ve diğer resim ayarları üzerindeki kontrol imkanı geniştir.
Sinema salonları için projektörler
Dijital sinema projektörlerinin güçlü ışık çıkışı, küçük ekranlar için ideal nitelikteki 9000 lümenden, büyük oditoryumlara hitap eden 30.000 lümen seviyesine kadar çıkar. Sony 4K Dijital Sinema projektörlerinin tümünde piksel sayısı, eski 2K modellerinin dört katıdır. Bu da Full HD çözünürlüğün dört katına karşılık gelir. Bu sayede izleyiciler ekrana yakın otursalar bile kare şeklinde pikseller görmez. SXRD optik motor, ekranda gerçeğe yakın, zengin görüntülerin yanı sıra parlak vurgular ve zengin derin siyahlar için 8000:1’e varan bir kontrast oranı sağlar. R500 serisi projektörlerin her birinde, çoğu sinema projektöründe kullanılan tekli Ksenon ışık kaynağının yerine, güvenilir bir çoklu HPM (Yüksek Basınçlı Cıvalı) lamba dizisi kullanılır. Birden fazla lamba kullanılması, bir kaynağın uyarı vermeden bozulması halinde gösterimin iptal edilme riski yaşanmayacağı anlamına gelir. Bakım ihtiyacını azaltan bu sistem aynı zamanda Ksenon karşısında enerji tasarrufu avantajıyla elektrik masrafını düşürür. R500 serisi projektörlerin tümü 3D gösterimler için kolayca adapte edilebilir. Bu projektörler, diğer sistemlerde sık sık sorun olarak ortaya çıkan ‘üçlü flaş’ titreşmesinin görülmediği, sorunsuz ve gözü yormayan görüntüler sergiler.