Fotoğraf Makinesi Kullanım Ve Bakım Önerileri
Makale

Fotoğraf Makinesi Kullanım Ve Bakım Önerileri

Fotoğraf makinaları gerek hobi gerek ihtiyaç anlamında hayatımızın birçok alanında yer almaktadır. Manevi olarak bizler için çok önemli olan makinalarımız, maddi değerlerinin gün geçtikçe yükselmesi ile onları daha dikkatli kullanmamızı zorunlu kılıyor. Şimdi bu teknoloji harikası ürünlerin bakımları ve korunması hakkında daha fazla bilgi edinelim.

Öztürk ÖZSÜMER / Nikon Karacasulu Yetkili Servis Personeli

Darbe ve Titreşime Dikkat!

İlk kural ürünlerimizi kesinlikle düşürmemeliyiz! Fotoğraf makinaları ve objektifleri hassas ürünler olduğu için herhangi bir darbe veya titreşimde arızalanma olasılığı çok yüksektir. Fotoğraf makinamızı üzerinde objektifi ile yere düşürürsek gövde ve objektifimizde ciddi netlik kaybı yaşayabiliriz. Dış koruma kasaları kırılıp çatlayabilir, yabancı maddeler (su, toz vb.) ürünümüzün içerisine girip merceklere ve elektronik hassas kartlara zarar verebilir.

Nemden Kaçının

Kullandığımız fotoğraf makinası ve objektifleri kuru tutmamız ürünlerin verimliliği açısından çok önemlidir. Ekipman suya düşürülürse veya yüksek nem seviyelerine maruz kalırsa arızalanabilir. Bu da dahili mekanizmanın paslanmasına yol açıp tamiratı mümkün olmayan arızalara yol açabilir. Kısacası fotoğraf ekipmanlarınızı daha sıkı tutmayı hep aklınızda tutun. Özellikle fotoğraf makinenizin askısını doğru bağlamak ve fotoğraf makinenizi boynunuza asarak kullanmak gerçekten önemli bir önlemdir.

Ani Sıcaklık Değişimleri Zarar Veriyor

Soğuk bir günde ısı seviyesi dış ortamdan yüksek olan kapalı bir yere girerken veya çıkarken ürün ani sıcaklık değişimine uğrar, bu da ürün içerisinde nem oluşturur. Yapmanız gereken şey çok basit! Nemi önlemek için fotoğraf makinamızı ısı değişikliklerine maruz bırakmadan önce bir taşıma çantasına veya uç kısmı kilitlenebilen plastik bir poşete koyup sorunu önleyebilirsiniz.

Yüksek Işığa Maruz Bırakmayın

Fotoğraf makinalarınızın objektiflerini doğrudan güneşe veya yüksek bir ışık kaynağına maruz bırakmamalısınız. Yüksek güçlü ışık kaynakları fotoğraf makinasının görüntü sensörüne zarar verebilmektedir.

Güç Meselesi

Fotoğraf makinanızın gücünü kesmeden önce kesinlikle kapatmalıyız. Çünkü gücün bir anda kesilmesi ürünün içerisinde bulunan elektronik kartlara zarar verebilir ve takılı hafıza kartında veri kaybına veya dosyalarda yapısal bozulmaya sebep olabilir.

Perdeye Dokunmayın

Fotoğraf makinamızın perde (Shutter) ünitesi son derece ince ve hassas olduğu için kolayca zarar görebilir. Oluşabilecek mekanik bir hatayı önlemek için perde üzerine basınç uygulamayın, herhangi bir fırça ile dokunmayın veya basınçlı havaya maruz bırakmayın.

Ekranlar Çok Hassas

Fotoğraf makinalarında kullanılan ekranlar son derece yüksek bir hassasiyetle üretilmiştir. Ekranlara herhangi bir basınç uygulamak arızaya yol açabilir. Ekrana gelebilecek bir darbe veya uygulanacak baskı kaplama camının kırılmasına veya ekran filminin yırtılmasına sebep olabilir. Fotoğraf makinelerimizi çantalarına yerleştirirken veya bir yüzeye koyarken kesinlikle ekranın üzerine koymamalıyız.

Batarya Deyip Geçmeyin!

Fotoğraf makinelerinin bataryaları da dikkat edilmesi gereken konulardandır. Fotoğraf makinenizin bile arızalanmasına sebep olabilecek durumları ortadan kaldırmak için aşağıdaki hususlara dikkat edilmesi gerekir:

  • Sadece ekipmanlarınıza uygun, orijinal piller tercih edilmeli.
  • Piller ateşe veya aşırı sıcağa maruz bırakılmamalı.
  • Pil terminalleri temiz tutulmamalı.
  • Fotoğraf makinesi, pil çıkarılmadan önce kapatılmalı.
  • Fotoğraf makinesi uzun süre kullanılmayacaksa, batarya çıkarılarak kuru ve serin bir yerde tutulmalı.
  • Batarya tam şarj edildikten sonra şarjın devam ettirilmesi, batarya performansını olumsuz etkiler.

Hafıza Kartları Kırılırsa…

Fotoğraf makinalarınızda kullanmış olduğunuz hafıza kartlarının kontak kısımları sürekli kontrol edilmeli. Kart kontaklarının etrafındaki plastik kısım kırılıp aygıtınızın kart yuvasında hasara sebep olabilir.

Tripoddan Düşürmeyin

Tripod ile çekim yapıyorsanız ürününüzün tripod bileşeni ile doğru bağlandığına emin olmalısınız. Aksi takdirde ekipmanlarınız düşüp ağır bir hasar alıp arızalanabilir.

Fotoğraf Makinalarının Bakım ve Temizliği

Fotoğraf makinanız ve objektifinizin bakım ve temizliği, performansı açısından büyük rol oynar. Objektifinizin kontaklarını kesinlikle temiz tutmalıyız. Bu temizliği belli aralıklarla kuru ve toz bırakmayan bir bezle yapabilirsiniz.

Ekran üzerinde toz ve iplik parçaları yumuşak bir fırça yardımı ile temizlenip, lekeler var ise yumuşak bez veya güderi bez ile temizliğini sağlayabilirsiniz.

Ekipmanlarınızı kullanıldıktan sonra dış etkenler sonucu birikebilecek toz tanecikleri ve küçük yabancı maddeleri yumuşak bir fırça yardımı temizlemeyi ihmal etmeyin. Aksi takdirde temizlenmeyen toz tanecikleri ve yabancı maddeler fotoğraf makinenizin tuş aksamlarının arasına girerek arızaya sebep olur. Toz kalıntılarını temizlendikten sonra fotoğraf makinenizi temiz nemli bir bez ile silebilirsiniz. Aynı hassasiyeti tabi ki objektifleriniz için de göstermelisiniz.

Fotoğraf makinelerinin ayna ve vizör cam bileşenleri çok çabuk hasar görebilir. Bu cam bileşenlerini çok hassas bir şekilde yumuşak bir bez yardımı ile temizleyebilirsiniz. Görünen bir leke yoksa amatör el pompası yardımı ile temizlenebilir. Hiçbir şekilde elle bu cam bileşenlerine temas edilmemelidir. Fotoğraf makineleri kadar objektif cam bileşenleri de çok hassastır. Yine leke yoksa amatör hava pompası yardımı ile objektifler de temizlenebilir. Eğer leke varsa yumuşak bir bez yardımı ile silinebilir.

Not: Genel olarak fotoğraf ekipmanlarının temizliğinde alkol, tiner vb. uçucu kimyasallar kullanmayınız.

Profesyonel Temizlik Neden ve Ne Zaman Yapılmalı?

Fotoğraf makinanızın görüntü sensörünün temizliği yalnızca servis yetkilileri tarafından profesyonelce yapılmalıdır. Aksi takdirde, görüntü sensörü fotoğraf makinalarının en pahalı parçası olduğundan, maddi bedeli çok yüksek bir arızaya sebep olabilirsiniz.

Fotoğraf makinanızın görüntü sensör temizliğini amatör olarak yabancı maddeler yardımı ile yaparsanız görüntü sensöründe çizikler oluşur ve bunlar çekilen fotoğraflarda leke veya toz olarak görünür. Görüntü sensörlerinin optik kaplamaları çok hassas olduğundan profesyonelce servis tarafından yapılmalıdır.

Bir kullanıcı olarak, fotoğraf makinesi ve objektif bakımının periyodik şekilde yapılmasının ekipman sağlığının korunmasında çok önemli bir rol oynadığını unutmamalıyız. Sağlıklı ekipmanların, size daha güvenli çekimler sağlayacağı bir gerçek. Sürprizlerle karşılaşmamak için ekipmanlarımızın bakımlarını daha fazla önemsemeliyiz.

Yazdır e-Posta