• Anasayfa
  • Makale
  • Fotoğraf ve Fotoğrafçılıkla İlgili Başucunuzdan Ayırmamanız Gereken 10 Kitap
Makale

Fotoğraf ve Fotoğrafçılıkla İlgili Başucunuzdan Ayırmamanız Gereken 10 Kitap

Fotoğraf ve Fotoğrafçılıkla İlgili Başucunuzdan Ayırmamanız Gereken 10 Kitap

Derleyen: Sahra SEÇUK

Fotoğrafın Yapısal Ögeleri ve Fotoğraf Sanatında Kompozisyon

Prof. Sabit Kalfagil

Uygarlık tarihi ile yaşıt öteki sanatların ürünlerinin nesnel bir yöntemle değerlendirilmesi, ancak geçtiğimiz yüzyılda başlayabilmiştir. Bu yüzyılda da yol alan bu çalışmalar, sanat tarihine gerçek bilimsel kişiliğini kazandırmıştır. Buna bakarak genç fotoğraf sanatının henüz bilimsel bir sistematiğe ve nesnel ölçütlere sahip olmamasını yadırgamamak gerekir. Bu konuda sağlıklı genellemelerin yapılabilmesi, fotoğrafın uzun deneyler geçirmesine ve kıdem kazanmasına bağlı görünüyor. Batı’daki fotoğraf yayını bolluğu içinde fotoğraf sanatı ve estetiğine ilişkin olanların azlığı ilgi çekicidir. Ülkemizde ise fotoğrafa ilişkin kitaplar iki elin parmakları ile sayılacak gibi. Bunların arasında bir “Kompozisyon” kitabının bulunması övünülecek bir olay.

Camera Lucida Fotoğraf Üzerine Düşünceler - Roland Barthes

Fotoğraf edebiyatının başyapıtlarından biri sayılan Camera Lucida, aynı zamanda Roland Barthes'in en bireysel ve kurgusal eseri. Camera Lucida'da fotoğrafın ne olduğu sorusuna yanıt ararken, fotoğraf ile ölüm -belki de yaklaşmakta olan kendi ölümü- arasındaki ilişkiyi de ortaya çıkarmıştır. Barthes kitap tamamlandıktan kısa bir süre sonra ölmüştür. “Fotoğraf üzerine yazma tutkumun açığa çıkardığı bu karmaşa ve ikilem, aslında sürekli olarak çektiğim bir sıkıntıyla ilgiliydi: biri anlatımcı, diğeri eleştirel iki dil arasında savrulan bir özne olmanın sıkıntısı.”

Görme Biçimleri - John Berger

Görme Biçimleri Türkiye'de bütün kitaplarıyla her zaman kendisine geniş bir okur kitlesi bulan John Berger'in klasiğidir. Yayımlandığı tarih 1972'den günümüze, yağlıboya resimden reklamlara, görselliği ve imgeleri anlamanın, eleştirel bir görme biçiminin manifestosu olmuştur.

A’dan Z’ye Fotoğraf - Özer Kanburoğlu

Fotoğraf, 19. yüzyılın en şık ve en önemli buluşlarından birisidir. Bünyesinde hem teknolojiyi hem de sanatı barındırır. Bugün dahi, birçok iletişim diline rağmen fotoğraf, popülerliğini korumaktadır. Doğaldır ki çok büyük kitlelerin fotoğrafa karşı olan ilgisinin temelinde bu popülerlik yatar. Ancak aynı kitlelerin bu teknolojinin kolay uygulanabilir bir yöntem olduğu konusundaki yanılgısı, bazen uygulama esnasında hüsran yaratabilir. Çünkü az da olsa bu teknolojiyi uygulayabilmek için bazı temel bilgilere sahip olmak gerekir. Fotoğrafın sadece teknik kısmı söz konusu olduğunda, bazı temel teknik bilgiler insana çekim için yetebilir. Ama amaç sanat ise; o takdirde bu bilgilerin daha da genişletilmesi gerekir. Bu da sizin fotoğraflarınıza doğal olarak yansır. Daha rafine, daha akılcı fotoğraf elde etme şansını size sağlar.

Fotoğrafa Başlarken - Levend Kılıç

Yirminci yüzyılın insanı, doğduğu günden başlayarak, kendini fotoğrafın büyülü dünyası içinde bulmuştur. Bu çağın insanları içinde fotoğrafla tanışmamış olanı neredeyse yok gibidir. Fotoğraf, insanların yaşadıklarına tanık olurken, yaşanan anların sonsuzlaşmasını sağlayarak hayatın içine girmiştir. Fotoğrafın büyülü dünyası denildiğinde bir de fotoğraf makinesini kullanarak, insanların, nesnelerin görüntülerini kayıt edenleri hatırlamak gerekir. Yani fotoğrafın tekniğiyle uğraşanları... Bu anlamda, fotoğraf makinesinden başlayarak, kâğıt üzerindeki fotoğrafa kadar, uzun, bir o kadar da karmaşık bir süreçten söz etmek gerekir. "Fotoğrafa Başlarken" kitabı da işte bu süreci öğrenmek isteyenler için kaleme alınmıştır.

Fotoğrafta Rengin Sırları - Jim Zunckerman

Jim Zuckerman'ın güçlü renklerle bezeli dikkat çekici görüntüleri ışık, kompozisyon ve rengin mükemmel beraberliğini ortaya koymaktadır. Bu kitapta açıklanan kanıtlanmış yöntemleri uygulayarak kendi fotoğraflarınızda da aynı çarpıcı güzelliği yakalayabilirsiniz.

Uygulayarak öğrendikçe çekimleriniz üzerindeki kontrolünüzü artırabilirsiniz. Zuckerman kolayca anlaşılabilir açıklamalar ve uygulamaya dönük önerileri 150'den fazla fotoğrafla harmanladı. Renklerle ilgili ilkeleri görüntülerinize uygulamak, fotoğrafı çektikten sonra renklerini değiştirmek ya da sabitlemek için profesyonel nitelikte kopyalar üretmek, renkleri düzeltip güçlendirmek ve özel etkiler yaratmak için filtrelerden yararlanmak gibi pek çok konuyu iyi bir kaynaktan okumuş olacaksınız.

Fotoğraf Nedir? - Çerkes Karadağ

Yaratıcı Fotoğraf Dizisi’nin birinci cildi olan Fotoğraf Nedir? kitabında Çerkes Karadağ, görüntü çerçevesine, başka bir ifadeyle zamanın anlık kesitlerine sığdırılan görüntüler üzerinde bir tartışma yaratarak, özünde fotoğrafların gerçeği bağlamından nasıl kopardığını ele alıyor. Çerkes Karadağ, zamanın izlerini taşıyan fotoğrafların kaynaklık ettiği öyküler çerçevesinde, yaratılan büyüye bir açıklık kazandırırken, aynı zamanda görüntüler üzerinden oluşturulan gerçeğe ilişkin kurmaca tasarımlara ve manipüle edilmiş gerçekliklere verilecek uygun yanıtlara dikkatimizi çekiyor.

Fotoğrafçının Gözü - Micheal Freeman

Fotoğrafçının Gözü, herkesin harika görüntüler yakalama ve başarılı dijital fotoğraflar çekme becerisini geliştirebilecek resimli bir el kitabı. Michael Freeman, kompozisyon ve tasarıma dair tüm geleneksel yaklaşımları açıklarken, aynı zamanda fotoğrafçının vizyonundan ödün vermeksizin kullanabileceği yeni teknolojilere de değiniyor.

Fotoğraf Notları - Jale Nejdet Erzen

Fotoğraf Notları, fotoğraf makinesinin işleyişi ve nihai ürünle, görmeye ait temel nitelikler arasındaki ilişkileri irdeleyerek fotoğraf sanatına yaklaşan, makine ve göz arasındaki ilişki kadar, biçim ve içerik arasındaki ilişkiyi de fotoğraf sanatı açısından, fotoğrafa özgü ilkelerle açıklayan bir kitap.

Fotoğrafı Eleştirmek - Terry Barret


Barret’in; tanımlar, örnekler ve fikirlerle dolu bu kitabı, fotoğrafik yaklaşımlara ve eleştirel seslere ilişkin bir çeşitlilikle beraber, okuru yaratıcı düşüncenin zengin dünyasına götürüyor.

Etiketler: fotoğraf, kitap

Yazdır e-Posta