Yaratıcı Makro Çekimleri
Makale

Yaratıcı Makro Çekimleri

Makro fotoğrafçılık, yakın çekim fotoğrafçılık olarak da bilinir. Diğer fotoğrafçılık türleriyle karşılaştırıldığında makro fotoğrafçılık; kullanılan ekipman, ışıklandırma ve diğer teknikler nedeniyle oldukça zordur. Ama sonuçları her zaman şaşırtıcı ve etkileyici olmuştur. Sıradan nesneleri yeni bir ışık altında göstermenin harika bir yoludur.

Yazı ve Fotoğraflar: Özgür SAYİTOĞLU

Makro fotoğrafçısı çekeceği nesneye biraz teknik ve biraz da bilimsel olarak bakar. Çekeceği nesnenin kompozisyonunu ve kurgusunu önce kafasında oluşturur ve ona göre hazırlıkları yapar.

Makro fotoğrafı çekmek için genel olarak ihtiyaç duyulan ekipman; makro lens, uzatma tüpleri veya ters adaptör halkaları, tripod, harici flaş veya sabit aydınlatma, çeşitli renkte arka fonlardır.

İlk makro denemelerimde uzatma tüpleri kullandım. Daha ucuz bir yöntem. 50mm prime lens ile 12mm / 36mm uzatma halkasını kullanarak 1:1 en yakın oranda çekmeye başladım. Bazen 12mm / 20mm / 36mm uzatma halkası kullanarak daha fazla yakınlaşma sağladım. Fakat bu durumda ışık çok azalıyor ve etkili bir aydınlatma yapmak zor oluyor. Çekimlerde deneyim kazandıkça makro lens kullanmaya başladım. Böylece daha net detaylara ulaşmayı başardım. Size de gösterişli makro fotoğrafları çekmek için birkaç pratik teknikten bahsetmek istiyorum.

Arka Plan

Boş arka planlardan kaçının. Negatif boşluk yararlıdır ancak makro çekimde boş alan, gözü özneden çeken bir boşluktur. İstemediğimiz şey, fotoğrafa bakan kişinin, dikkatini çekmeyecek kadar boş büyük bir arka plan kütlesine odaklanmasıdır. Daima öznenin arkasına sade bir arka plan yerleştirin veya boş alanı doldurmanın bir yolunu bulun.

Kontrast Renk

Doğal olarak mevcut olanları vurgulamak ve çekimlerinizi renkle patlatmak için zıt tonlar arayın. Bu, ister belirli bir ortamı önermek için konunun arkasına yerleştirebileceğiniz basılı bir arka plan, ister doğal olarak oluşan renkli bir bitki örtüsü olsun, ister farklı aydınlatma ile arka plan ortaya çıksın, her zaman renk etkileşimlerine dikkat edin.

Aşağı inin ve göz estetiğini zorlayarak küçük nesnelere odaklanın. Tam karşı açıdan bakın ve yanal ışık ile derinlik yaratın. Farklı açıları deneyin ve izleyiciye standart bir nesnenin farklı özelliklerini gösterin.

Stüdyo Yaratma

Maksimum ışık ve poz kontrolü için konuyu bir stüdyo ortamına getirin. Dışarı çıktığınızda, rüzgâr hareketinden veya değişken koşullardan dolayı aydınlatmada ve arka plan üzerinde tam kontrol sağlayamayabilirsiniz. Bu yüzden mümkünse nesneyi kapalı bir mekâna getirin. Bu sizin mutfak masanız bile olabilir. Aydınlatmanızı yönlü tutarak, iç mekân ortam ışığından kaçınarak ve örneğin yağmur dokusunu canlandırmak için su damlacıkları uygulayarak doğal bir hissi korumak, kapalı mekânda oldukça basittir ve gerçekten etkili sonuçlar ortaya çıkarır.

Nesne Yerleştirme

Her zaman çerçeveyi doldurmayın. Nesnenizin çerçeve alanında biraz daha az yer kaplaması için daha arkadan çekim yapın. Nesnenizi kısmi olarak gösterin. Bu izleyicide merak uyandıracaktır. Hatta nesneyi tam ortadan kesmek dikkatleri nesnenin üzerine toplayacaktır. Genelde düz ve koyu arka plan kullanmaya çalışın. Karmaşık arka plan dikkat dağıtmakta ve fotoğrafa ilgiyi azalmaktadır.

Odaklama

Odaklanma her şeydir: Derinlik ve dikkat dağınıklığı arasındaki dengeyi bulmak için hem sığ alan derinliğini hem de daha derin alan derinliği deneyin. Hem son derece sınırlı alan derinliği için maksimum diyafram açıklığında çekin hem de zıt etki amacıyla odak istifleme (focus stacking) yöntemi ile ilgi çekici stiller verin.

Makro fotoğraflarda kapsamlı bir bokeh olması beklenir, bu nedenle önden arkaya odaklanma şaşırtıcı olabilir. Ancak gerçek bir makro optikteki f/2 diyafram, keskinliği yalnızca birkaç milimetreyle sınırlayarak renk ve ışıkla deneme yapmanıza olanak tanır. Makro çekimlerde genel olarak F8-F14 aralığında diyafram kullanılır ve bu sayede daha derin net alan derinliği sağlanır.

Fotoğrafı İşleme

Çektiğiniz fotoğrafların en uzun ve belki de en sabır gerektiren tarafı saatlerce fotoğraf üzerinde düzgün sonucu alacak kadar uğraşmaktır. Ancak fotoğraf iyi işlendiği zaman gerçek değerini bulur. Öncelikle işleme sırasında en uç noktalara gidin. Özellikle ayarlarda limitleri zorlayın. Aradaki farkları görün ve ne sunmak istiyorsanız ona göre düzenlemeleri tamamlayın. 

Bazen aynı fotoğrafı birden fazla değişik şekilde düzenlemek, farklı dramatik görüntüler yaratılabilmektedir. Fotoğrafı kesmekten korkmayın. Uygun formatta kesim ile nesneyi daha güçlü odak noktası haline getirebilirsiniz.

Nesnelere Yaklaşma

Kullandığınız lensin izin verdiği en yakın odaklama mesafesine kadar gidin ve detayları yakalamaya çalışın. Günlük yaşantınızda gördüğünüz bazı nesnelerin yakın planda nasıl daha faklı olduklarını gösterin. Özellikle çiçeklerde merkez noktaya odaklanmak çok ilgi çekici fotoğraflar ortaya çıkaracaktır.

Yaratıcılığınızı Kullanın

Bu noktada söylenebilecek fazla bir şey yok. Bu tamamen sizin iç dünyanıza, gözlem yeteneğinize ve yaratıcılığınıza bağlı. Günlük yaşantınızdaki nesneleri dikkatlice inceleyin ve onlardan nasıl etkili fotoğraflar çıkarabileceğinizi düşünün. Örnek çalışmaları inceleyin.

Etiketler: fotoğraf, ileri fotoğrafçılık

Yazdır e-Posta