• Anasayfa
  • Makale
  • Fotoğraflarınızda Sonbaharın Renklerini Nasıl Yakalarsınız?
Fotoğraflarınızda Sonbaharın Renklerini Nasıl Yakalarsınız?
Makale

Fotoğraflarınızda Sonbaharın Renklerini Nasıl Yakalarsınız?

Sonbaharın renklerini yakalamak, birçok fotoğrafçının listesinin üst sıralarında yer alır. Bu popüler sezonda mümkün olan en iyi fotoğrafları elde etmenize yardımcı olmak için bazı temel noktaları ele alacağımız yazımız başlıyor.

Yazı ve Fotoğraflar: Yüksel ALTUN

1 - Uygun Bir Konu Bulun

En iyi doğal sonbahar çekimleri için düşünmeniz gereken ilk şey, hangi konuyu çekeceğinizdir. Manzaralar, bir ağaç, yapraklar veya su dâhil olmak üzere, dikkatinizi çekmek için yarışan çok sayıda harika konu, sonbahar çekimleriniz için uygundur çünkü sonbaharın gerçek ruhunu ve yaprakların renk değiştirip daha yoğun hale geldiği mevsimin en iyilerini dokularını sunarlar.

Konu için diğer fikirler, renkli bir manzara içinde bir yapı, yol dönüm noktaları, patika veya bir köprü olabilir. Bu unsurları sonbahar yapraklarıyla birleştirmek mevsimi güzel bir şekilde gösterir.

2 – Işık

Kendinizi aydınlık ve güneşli günlerde çekim yapmakla sınırlamayın. Işık daha az kontrastla yumuşak olduğundan, bulutlu koşullar da ince, eşit tonları kaydetmek için harikadır. Özellikle sonbahar renkleriyle daha sıcak görünen nehirleri, bulutlu havalarda çekmek oldukça caziptir.

3 – Konum

En iyi sonbahar fotoğraflarına ulaşmak için konum araştırmak önemlidir. Bir fotoğraf tatilini sonbaharın renklerine odaklayabilir ya da bir iki gününüzü sezonun renklerini kovalayarak geçirebilirsiniz.

Marmara bölgesinde Yedigöller ve İğneada, İstanbul’da Belgrad Ormanı ve Atatürk Arbetoryumu doğru zamanda ideal yerlerdir. Batı Karadeniz’de Küre Dağları ve Doğu Karadeniz’de Şavşat – Artvin Karçal Dağları sonbahar fotoğrafları için çok uygundur.

4 – Geniş Bir Görünüm Çekin

Sonbahar renklerini belgelemenin harika bir yolu, daha geniş bir görüş alanı yakalamaktır. Ağaçları daha büyük bir manzaranın parçası olarak, arka planda renkli yapraklar kullanarak veya nesnenizi çerçevelemek için fotoğraflamak gerçekten iyi sonuç verir. Bu yaklaşım, kendi başına bir bina veya yer işaretinin resminden görsel olarak daha ilginç bir görüntü verir. Ayrıca izleyiciye fotoğrafın oluşturulduğu yılın zamanını söylemesine yardımcı olur.

5 – Renk Desenlerini Ayırın

Diğer bir teknik ise sonbaharın renklerini izole bir şekilde çekmektir. Kırmızı, sarı, kahverengi ve turuncunun güzel tonları harika görünebilir. Merceğinizi bir orman gölgesinin belirli bir bölümüne veya çekici bir yaprak koleksiyonuna odaklayarak, görsel olarak hoş sonuçlar yaratırken resimlerinize düzen ve etki katabilirsiniz.

6 – Ters Işığı Kullanın

Sonbahar yaprakları çekerken kullanılacak harika bir teknik, doğrudan güneşe doğru çekim yapmaktır. Işığa doğru çekim yapmak, ışığın yapraklara kontur ve ışık geçirgenliği ile sağladığı çarpıcı görüntülere neden olabilir. 

7 – Yanal Işığa Dikkat Edin

Sonbaharı çekmenin başka bir yolu da yanal ışığı kullanmaktır. Renklerin gölgesini güneşin açısına göre yakalayın. Mavi bir gökyüzü ile birleşen turuncu ve sarıların tamamlayıcı renkleri birlikte çok iyi sonuç verebilir. Yapraklardan gelen daha sıcak tonlar, mavi bir gökyüzünün serinliğini mükemmel bir şekilde dengeler.

8 – Aşağıya Bak

Sonbahar renginin harika sahnelerini keşfederken, aşağıya bakmayı unutmayın. Ağaçlar çıplaksa ve yapraklar dökülmüşse cesaretiniz kırılmasın, hala yerde sonbaharın renklerini yakalayabilirsiniz. Bu görüntü, orman tabanının ağaç tepeleri kadar renkli olduğu sonbaharın sonlarında belirgindir. 

9 – Duman, Sis

Atmosferik koşullar fotoğraflarımıza farklı bir gizem katar. Sis gibi dramatik efektler, renkli bir sahneye bir ruh hali, atmosfer ve gizem katarak bir resmi canlandırabilir. 

Bir gölden yükselen sabah sisini, sisle gizlenmiş bir ormanı ya da bir şehir veya manzara üzerindeki ince sisleri yakalayın ve herhangi bir sonbahar sahnesini güzelleştirin.

Özellikle renk arayışındaysanız, renk, doku, makro çekmeniz için sonbahar harika bir zamandır. Bu yüzden kameranızı alın ve en yakın parka veya ormanlık alana çıkın. Sonbaharın tadını çıkarın ve neler kaydedebileceğinizi görün.

10 – Dokular, Detaylar

Ayrıntıları fotoğraflamak, makro ve manzara fotoğrafçılığı arasında yer alır. Bazen biri ya da diğeri, bazen her ikisinden de biraz. Bu görüntüler hikâyenin küçük ama önemli bir bölümünü anlatıyor. Kimi zaman bir yaprak, kimi zaman mantar ve küçük canlılar konumuz olur.

Sahnenin küçük parçaları, büyük bir manzara fotoğrafından yakalanır ve sahadaki deneyimimizin çok önemli bir parçasıdır. Detaylar da izleyicilerimize anlattığımız hikâyenin önemli bir parçası olmalıdır.

11 – Altın Saatler

Sonbahar renklerini günün sonunda, gün batımından hemen önce, ışığın altın rengindeyken çekmek, renkleri normalden daha fazla vurgular. Yumuşak ışık ile birlikte ışığın rengi, sonbahar renklerini öne çıkarır.

12 – Beyaz Dengesini Ayarlayın

Sonbahar fotoğraflarında, WB – Otomatik Beyaz Dengesi en canlı sonuçları vermez. Renk sıcaklığını bir dokunuş artırarak renklerinizi ısıtın. Bunu Kelvin derecesini 6000-7000 yaparak veya beyaz ayarını “Bulutlu” moda getirerek yapabilirsiniz.

13 – Çekimleri Az Pozlayın

Fotoğraflarınızda biraz eksi pozlama, doygunluk ve dokunun ortaya çıkmasını sağlar. RAW çekim yapmanızı tavsiye ederim. RAW çekim işlendiğinde, poz müdahalesi, renk ve kontrast ayarları daha doğru sonuçlar verecektir.

SONBAHAR FOTOĞRAFINDA ETKİLİ VE YARATICI KADRAJLAR OLUŞTURMAK

Ön Planı ve Alt Açıyı Kullanın

Sonbaharda ön plan, belki de yılın diğer zamanlarından daha fazla önem taşır. Geniş çekim yaparken, arka planı özne olarak değil, yakındaki parlak, gösterişli ve ilginç bir objeyi özne olarak kullanmak için alçalırım, arka planı da yardımcı – tamamlayıcı unsur olarak kullanırım. Alçalma, konunuzun daha uzun veya daha heybetli görünmesini sağlayabilir.

Yükselin

Yukarıdan çekim yapmak, alçalmanın tersi etki yapar. İzleyiciyi küçük ve özneyi büyük göstermek yerine, yüksek bir perspektif ile izleyiciyi büyük ve özneyi küçük hissettirir. Yukarı çıkmak da geometriyi vurgulamanın harika bir yoludur - sahneyi oluşturan çizgiler, daireler, kareler ve noktalar. Bu nedenle konunuz çok belirgin çizgiler ve eğriler içeren çoklu grafikse, yüksek bir bakış açısı deneyin; muhtemelen iyi çalışacaktır.

Günümüzde yüksek yerlere çıkmak (merdiven, çatı, pencere) dışında drone kullanımı, sonbahar doku ve grafiğini kuşbakışı fotoğraflamamızı sağlar.

Yukarıya Doğru Çekim Yapın

Yukarıya doğru çekim yapmanız, konunuzun yüksekliğini vurgulayacak ve genellikle merak ve derinlik uyandıracaktır. Orman dokusunda, ağacın gövdesinden yukarıya doğru çekim yapmak, diyagonale doğru grafik oluşturan ağaçları çekmek ve mavi gökyüzü ile bulutlar, güzel bir doku oluşturacaktır.

Yansımalar

Sonbahar renklerinin suyla birleşmesiyle özellikle sabah ve akşam saatlerinde yansımalar oluşur. Göletler veya göller gibi kalıcı su kütleleri, yansıma fotoğrafları için harika olabilir.

Fotoğraf makinesindeki yansıma fotoğrafınızı geliştirmek için yapabileceğiniz birkaç şey var. Bunlar esas olarak ekipman ağırlıklıdır. Mükemmel yansıma fotoğrafları oluşturmak için aşağıdakileri yapabilirsiniz:

1 - Dairesel Polarize Filtre: Yansıma fotoğrafçılığında kullanabileceğiniz en iyi öğelerden biridir. Bu filtreyi kullanmak, yansımanın gücünü büyük ölçüde artıracaktır.

2 - Geniş Açılı Lens – Fotoğrafınızdaki yansımanın kapsamını artırmak için geniş açı kullanın. Su birikintisine yeterince yaklaşırsanız, küçük bir su birikintisi bile tüm çerçeveyi doldurabilir.

3 - Sığ Açı - Açı ne kadar sığ olursa, yansıma o kadar büyük olur. Bu nedenle, en iyi sonucu almak için bir pencereye yan yatın veya bir su birikintisinin yakınında yere yatın.

Lens ve Filtre Kullanımı

Sonbahar fotoğrafında tüm lens setlerinizi kullanabilirsiniz. Manzara çekimlerinde geniş açı, doku detay çekimlerinde makro veya tele ve normal odaklı lensler... Açık diyafram özellikli lensler ışık açısından avantaj sağlar. Alan derinliğinin etkin kullanımıyla fotoğraflarımızın boyut etkisini artırırız.

Renk doygunluğu ve yansımaların kontrolü için polarize filtre; su ve bulutlarda uzun pozlamalarda ise ND filtre kullanılabilir. Özellikle polarize filtre renk doygunluğu sağlar, yansımaların için sonbahar fotoğraflarında kullanılması gerekir.

Sonbahar Yapraklarıyla Uzun Pozlama

Uzun pozlama her dönem ve her yerde çekilebilir. İster doğada bir şelale çekin, ister şehirde deniz ve bulutları, sonbahar fotoğrafında rengârenk yaprakların hareketiyle harika olurlar. Özellikle şelale ve nehir ile birleşen sonbahar alanlarında etkili ve yaratıcı kareler yakalayabilirsiniz.

Deneysel Teknikler

Enstantane öncelikli modda 1/5-20 sn değerlerinde makine sallama, zoom in–out, makine çevirme, panning gibi teknikler sonbahar fotoğrafında da etkili sonuçlar yaratacaktır.

Sonbahar – Kış Geçişlerini Vurgulayın

Sonbaharın sonuna doğru, kar veya kırağı ile birlikte, sararmış, çürümüş ve kenarları kontur şeklinde donmuş yaprak dokusu, güzel bir mevsim geçişi hikâyesi oluşturur.

Renkleri Kullanın

Arka planda aynı renkte daha fazla sonbahar yaprağı varken, belirli bir renkte yaprağa odaklanmak derinliği güçlendirecektir.

SONBAHAR FOTOĞRAFINDA PORTRE

Atılan Sonbahar Yaprakları

Yaprakları havaya fırlatan insanlar, sonbahar fotoğrafçılığı için klasik bir çekimdir. Yaratıcı çekimler yapmak isterseniz, farklı bir odak noktası deneyin. Diyaframınızı f/1.8 gibi küçük bir sayıya ayarlayın. Ardından, yaprakları havaya fırlatırken odağınızı kişiden uzaklaştırın. Bunun yerine birkaç yaprağa odaklanın ve konunuzu bulanık bir ana hat haline getirin. Ya da düşük enstantane ile hareket etkisi oluşturun.

Renkler

Portre fotoğrafçılığı için fotoğraf çekiminden önce modelinizden kırmızı, turuncu veya sarı tonlarında bir kıyafet giymesini isteyin. Ardından bunları uygun renkli arka planla eşleştirin. Bazı tek renkli sonbahar sahnelerini önceden keşfedebilirsiniz.

Işık

Klasik portreler çekmek için anahtar ışığı; siluetler ve konturlar oluşturmak için ters ışığı ve atmosferik portreler için yanal ışığı kullanın.

Bokeh

Alan derinliği ve netlikle oynayarak, modelinizin arka tarafında, güneş ve ışık huzmelerinden bokeh oluşturun.

Doğal Çerçeve Oluşturun

Sonbahar yapraklarından, ağaç ve dallardan, doğal bir çerçeve oluşturun. Açık diyafram ile derinlik etkisini öne çıkarın.

SONBAHARDA SOKAK FOTOĞRAFÇILIĞI

Kasabalar ve şehirler, sonbahar fotoğrafları çekerken aradığınız ilk yer olmayabilir ancak sokaklar da farklı kareler oluşturma fırsatı verecektir. 

Parklara Gidin

Çoğu şehirde, çekim yapmak için biraz zaman harcayabileceğiniz bir park alanı bulunur ve kaldırıma dikilen ağaçlar, doğal ortamlarında olduğu gibi renk değiştirir. Sokak fotoğrafçılığınızda bundan yararlanın ve değişen yaprakları benzersiz renkli arka planlar olarak kullanın ya da kalıcı şehir binaları ile doğanın sürekli değişen rolü arasındaki kontrastı vurgulayın.

Renk Kontrastını Arayın

Sonbahar çekiciliğinin çoğu renginde dedik. Peki, izleyicinizin dikkatini çekmek için, sonbahar renklerini hayattaki daha az renkli sahneyle karşılaştırmaktan daha iyi bir yol var mı? Şehrin mimari yapısı – beton ormanı, sonbahar renginin gerçek ihtişamını daha da fazla ortaya çıkarır. Fotoğraflarınızı oluştururken bu kontrastı kullanmak güzel hikâyeler oluşturabilir.

Hava Değişimlerini Bekleyin

İnsanların renkli şemsiyelerle yürüdüğü, şemsiyesiz insanların saklanmak için koşuşturduğu ve yağmurun kaldırımlarda ve yollarda dans ettiği anı yakalamaya çalışın.

Yansımaları Kullanın

Sonbahar yağmurları ile oluşan su birikintilerinden doğan yansımalar, fotoğraflarınıza farklı bir estetik katacaktır. Çekim yaparken yukarıda bahsedilen tekniklere dikkat edin.

 

 

 

 

 

Etiketler: fotoğraf, temel fotoğrafçılık, ileri fotoğrafçılık

Yazdır e-Posta